Válogassunk!

2023.09.24. 11:30

A hibás alapanyag akár tönkre is teheti a savanyúságot

Befőzéskor, savanyításkor is a legfontosabb, hogy az alapanyagok biztonságos helyről származzanak, ezen kívül a higiénés szabályok betartása is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Wald Kata

Fotó: Pezzetta Umberto

Itt a zöldségek, gyümölcsök tartósításának az ideje – az alapanyagokból a piacokon a kínálat rendkívül széles, így a nyár ízeit a téli napokon sem kell nélkülözni.

Ahogy a befőzéskor, úgy a savanyúság készítésekor is a legfontosabb, hogy az alapanyagok megbízható helyről származzanak, és jó minőségűek legyenek – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). – Nagyon fontos, hogy az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertben megtermelt zöldség permetezését követően is ügyeljünk – teszik hozzá. A tartósításra szánt termékek mielőbbi feldolgozását javasolja a Nébih, sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyag használata pedig mindenképp kerülendő. A nem megfelelő minőségű, rothadó zöldségeken ugyanis nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.

A savanyítás, befőzés megkezdése előtt a helyiséget alaposan ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket is el kell mosni, fertőtleníteni vagy kiforrázni. Az üvegeket mosogatószeres vízzel ajánlott elmosni, majd meleg vízzel öblíteni, kiforrázni, vagy mikrohullámú sütőben átforrósítani, végül tiszta, átvasalt konyharuhára borítani, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket is be kell dobni pár másodpercre forró vízbe, majd megszárítani.

– Az eltenni kívánt zöldséget, gyümölcsöt alapos átválogatás után szintén meg kell mosni, a hibás részek kivágását követően. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben erős vízsugárral leöblíteni – tanácsolja a Nébih. Alapos mosással ugyanis a mikrobák és a növényvédőszer-maradékok nagy része is eltávolítható a zöldségek, gyümölcsök felületéről. – A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve között pedig fontos az alapos kézmosás – hangsúlyozzák.

Az üvegek zárására ügyelni kell!

Az üvegek légmentes zárása a házi tartósítás során kulcsfontosságú. Ha ugyanis az üveg nincs megfelelően lezárva, úgy az eltett élelmiszer megromolhat, megpenészesedhet, mert könnyedén bejutnak a romlást okozó mikrobák az üveg belsejébe, és ott elszaporodnak. Az üvegek lezárásához érdemes minden évben új, ép fedeleket beszerezni. Ha pedig a romlás jeleit – mint például gázképződés, penészesedés, ízelváltozás – tapasztaljuk, a terméket nem szabad elfogyasztani. 

A tárolásra is fontos ügyelni: a befőttek hűvös, szellős, száraz, napfénytől védett helyre kerüljenek. Penészesedő helyiség az üveg penészesedését is okozhatja, a nyirkos levegő pedig a fémfedelek rozsdásodásához vezethet, ami a fedél kilyukadását, az élelmiszer romlását okozhatja. A felbontott házi konzerveket, befőtteket pedig hűtőben javasolt tárolni felnyitásuk után, és lehetőség szerint 2-3 napon belül el kell fogyasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!