Önzetlen segítség

2023.09.01. 14:40

A jégverte háztetőt javították az önkéntesek Marócsán

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én a Pécsi Egyházmegyei Hivatal munkatársai és a Kórházlelkészség szekszárdi önkéntesei csatlakoztak a Pécsi Egyházmegyei Karitász önkéntes segítő akciójához, melynek keretében részt vállaltak az ormánsági Marócsa egyik, jégverés sújtotta lakóházának rendbetételében.

Bama.hu

A csapat végül nem csak egy háznál segített, volt, ahol az udvart tették rendbe

Forrás: Beküldött fotó

A helyszínen tapasztalt állapotokról, a munkálatok során megélt élményekről Priskin Zsolt diakónus írt beszámolót a Pécsi Egyházmegye honlapjára. 

„Ahogy beértünk Marócsára, azonnal feltűnt a pusztulás mértéke – kezdi beszámolóját Priskin Zoltán. Néhány kivétellel minden ház teteje fóliával volt letakarva vagy még mindig összetört cserepek borították. Az utak szélén szépen összegyűjtött törmelékkupacok várták az elszállításukat. Fura látványt nyújtott ez a szokatlan utcakép, ilyet még nem láttam. 

Volt olyan ház is még, melynek az udvarát cseréphalom borította, mi épp egy ilyen házzal szemben parkoltunk le. Szekszárdról érkeztünk heten a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség képviseletében. Vég Beáta, a szekszárdi beteglátogatók koordinátora szervezte utunkat. A beteglátogatás sokféle karitatív munkát kíván, most épp Marócsán egy kis tetőjavítást.

Az említett házzal szemben, egy másik udvaron már nagyban folyt a munka, mi is odasiettünk, hogy kivegyük részünket belőle. Nagy örömömre ismerős arcok fogadtak, a Pécsi Egyházmegyei Hivatal Műszaki Irodájának üzemeltetési csoportvezetője, Korom József két fiával és sok más, egyházmegyés és karitászos munkatárssal. Amikor csatlakoztunk hozzájuk, épp egy idős férfi házának tetejével foglalatoskodtak, hogy az ismét megfelelő védelmet nyújtson magányos lakójának.

Komoly létszámú csapat gyűlt össze az udvaron. Gyors egymásnak örülés után az adományként érkezett cserepek válogatásába kezdtünk. Megtudtam, hogy hatvanan lakják a települést. Istennek hála, személyi sérülés nem történt a viharban, de mintegy ötven ház teteje súlyosan megrongálódott. A munkával gyorsan telt az idő.

Mielőtt a gondosan kiválogatott cserepek a tetőre kerültek volna, a faluházban ebédet szolgáltak fel számunkra. Ez az épület sem úszta meg a vihart, a plafonon beázás nyomainak fura mintázatát hagyta maga után az eső, mint egy szignót.

Ebéd után visszamentünk Józsi bácsi szépülő házához. Amíg vártunk a tetőlécek cseréjére, a már említett szemközti ház udvarán spontán összeverbuválódott egy csapat az összetört cserepek kihordására. Itt egy szintén magányos, idős asszony, Terike néni él, Léna nevű, súlyosan beteg kutyájával.

Az asszony portáját a legnagyobb melegben egyre fáradó csapatunk gyorsan járhatóvá tette. A szomszéd házban egy középkorú férfi lakik kutyáival, ő egész nap fáradhatatlanul segített a munkában. Személyében talán a falu legönzetlenebb emberével találkoztam."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!