Szépül a város

2023.09.04. 16:20

Átalakul Villány főtere, megkezdődtek a munkálatok

A villányi önkormányzat hétfőn átadta a munkaterületet a Fő tér rekonstrukciójának kivitelezését végző cégnek. A polgármesteri hivatal előtti tér felújítására, illetve helyi termelői piac kialakítására a Vidékfejlesztési Program keretében nyert támogatást a város.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Villányi önkormányzat

A várhatóan jövő tavaszig tartó munkálatok nem csak a Fő teret érintik, hanem a Deák Ferenc utca Baross utcától a Villányi Közös Önkormányzati Hivatal kerítéséig terjedő szakaszát, valamint a Kisköz Fő tér felőli részét. Első körben a hirdetőtáblák, illetve az itt található emlékmű kerül el a területről, ez utóbbit az építkezések idejére a város elraktározza, megőrzi épségét és valószínűleg a település egy másik pontján kap majd méltó helyet. A Baross Gábor utca felől magasodó öt gömb kőrist (melyeknek a gyökérzete többnyire a jelenlegi burkolatra is ránőtt) el kell távolítani a felújításhoz szükséges alépítmények és közmű-építések miatt. A fákat viszont nem vágják ki, hanem első körben – amennyiben a gyökérzet lehetővé teszi – szakemberek segítségével megpróbálják megmenteni, „áthelyezni” őket egy másik helyszínre.

A kivitelezés a Deák Ferenc utcát és a Kisközt érintően forgalomkorlátozással is jár, melyet a kivitelező igyekszik a legrövidebb intervallumra csökkenteni. A forgalomkorlátozás aktuális rendjéről, várható időtartamáról a lakosságot, az érintetteteket a facebookon (Villányi Hírmondó) és szórólapok útján folyamatosan tájékoztatni fogják. A munkaterület lezárása (szűken vett Fő tér körbekerítése) után a Villányi Közös Önkormányzati Hivatal épületébe az oldalsó bejáraton lehet majd bejutni. Az udvarba történő behajtási lehetőség pedig a Baross Gábor utca felől megszűnik.

A hivatal előtti buszmegálló – amennyiben a kivitelezés abba a szakaszba ér – a munkálatok idejére meg fog szűnni, helyette az utazóközönség az általános iskolánál lévő (Coop üzlettel szembeni) buszmegállót tudja igénybe venni. A munkák érinteni fognak még csapadékvíz-elvezetési rendszert, gyengeáramú hálózatokat és az erősáramú hálózatot is. Ez utóbbi kapcsán áramszünet is lesz néhány napra a kivitelezés során, amelyről majd előzetesen az E.ON fogja tájékoztatni az érintett fogyasztókat.

A projekt eredményeként az Oportó Étterem előtti parkolótól a hivatal épületéig egy egységes, minőségi tér létesül igényes burkolattal, mediterrán hangulatot idéző növényekkel, ülőfalakkal. A Fő tér középső részén párasípot építenek ki, valamint kandelábereket helyeznek majd el a területen. Ezen kívül a helyi termelői piac megrendezéséhez szükséges pavilonokat, kecskelábas sátrakat és egyéb kellékeket is beszerzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!