Csúcson a parlagfűszezon

2023.09.04. 07:00

Az allergiások száma évről évre egyre emelkedik

Tetőzik a parlagfűszezon – a gyomnövény pollenkoncentrációja Baranyában is sok helyen nagyon magas, ami azt jelenti, hogy az allergiások erős tünetek megjelenésére is számíthatnak.

Wald Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Az elmúlt napokban tetőzött a parlagfű pollenszórása: az egész országban, így Baranyában is a magas, illetve nagyon magas tartományban alakul a gyomnövény pollenkoncentrációja. –Az arra érzékenyeknél a következő időszakban közepes, erős tünetek jelentkezhetnek, amelyek a pollenszám emelkedésének hatására akár tovább fokozódhatnak – hívja fel a figyelmet a Baranya Vármegyei Kormányhivatal.

– Az allergiás megbetegedések száma évről évre folyamatosan nő, egyes becslések szerint Magyarországon a lakosság 20–30 százaléka szenved a parlagfű pollenjétől. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amennyire tudjuk, megakadályozzuk e rendkívül allergén gyomnövény virágzását

 – emeli ki a kormányhivatal. – A mentesítési kötelezettség mindenkire és minden területre vonatkozik, ahol a parlagfű megjelenhet: szántóföldre, rét-legelőre, ültetvényre, erdőtelepítésre, út menti és közterületre, kiskertre, játszótérre, parkra, építési területre.

A parlagfű elleni védekezést segíti a Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelynek segítségével egyszerűen – akár telefonra letöltött mobil applikáción keresztül is – jelezhetjük, ha fertőzött területet találunk. A bejelentéseket az illetékes hatóság kivizsgálja, és ha bebizonyosodik, az ellenőrzés időpontjában virágbimbós, vagy virágzó parlagfű található a területen, közérdekű védekezést rendelnek el, és bírságot szabnak ki.

A pécsi körzet a legfertőzöttebb

– Baranya vármegyében a nyár folyamán összesen 77 jelzés érkezett a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül – közölte a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. A tapasztalatok szerint a legtöbb problémát, összesen 33 esetet, a pécsi körzetben, azon belül is a belterületi részeken regisztrálták a szakemberek. A Baranya Vármegyei Kormányhivatal ingatlanügyi hatóságának jegyzőkönyvei alapján számos eljárás indult, összesen mintegy 150 hektárnyi területet érintően. 

– A kiszabható bírság mértéke akár 5 millió forint is lehet, az eddig lefolytatott eljárások többségében azonban félmillió forint alatti büntetés megállapítása várható

 – számolt be a részletekről a kormányhivatal.

Az eső sem enyhíti a tüneteket

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos, hogy szedjék a megfelelő gyógyszereket, és szükség esetén keressék fel szakorvosukat – tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Javasolt továbbá a pollennaptár nyomon követése, és magas pollenterhelés esetén az allergiások lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, éjszaka szellőztessenek, az autóban cseréljék rendszeresen a pollenszűrőt, gyakran mossanak hajat, és cseréljék az ágyneműt. Az NNK arra is felhívja a figyelmet, hogy a parlagfűre érzékenyeknél az eső hatására egyes tünetek – mint az orrfolyás, tüsszögés – enyhülhetnek, azonban a kisebb méretű allergénrészecskék feldúsulása miatt más tünetek, mint például nehézlégzés, jelentkezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!