Ingyenes közlekedés

2023.09.19. 12:00

Bekapcsolódik a pécsi vásárcsarnok és az egyetem is a Mobilitási Hét programsorozatba

Zsigmond József

Fotó: AS

Idén is megrendezik Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatát, a Mobilitási Hetet és az Autómentes Napot. Több magyar város, falu csatlakozott a szeptember 16-22. közötti rendezvénysorozathoz, Baranyából Pécs, Komló, Mohács, Himesháza, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Magyaregregy, Magyarhertelend, Szederkény, Véménd és Vokány.

– Nemcsak a szokásos kerékpáros reggelivel készültünk, hanem a Magyar Kerékpárosklub által fejlesztett applikációt is népszerűsítjük 

– mondta lapunknak Lettnerné Berta Gabriella a Ökováros-Ökorégió Alapítvány titkára kedd reggel, a pécsi Széchenyi téren. Mint megtudtuk, a Magyar Kerékpárosklub által fejlesztett applikáció segítségével pontokat lehet gyűjteni, amelyeket nyereményekre válthatnak be, a főnyeremény pedig egy városi kerékpár.

Pécsen rengeteg programmal készülnek Mobilitási Hétre és az Autómentes Napra. A Pécsi Tudományegyetem többször megvendégeli a kerékpárosokat, szerdán az orvosi kar előtt, pénteken a pécsi vásárcsarnoknál várják a biciklivel érkezőket. Szeptember 22-én, az Autómentes Napon, a Tüke Busz Zrt. valamennyi járatán, mindenki számára díjmentesen biztosítja a közösségi közlekedést a város területén, illetve Pécshez kötődik, hogy ugyanezen a napon, 0–24 óra között érvényes Pécsike 24 órás kerékpárjegyet díjmentesen lehet megváltani. A jegyvásárlás ugyanúgy regisztrációhoz kötött, mint más alkalmakkor.

A Pécsi Bicibusz is beindul. Pénteken 14.00-17.00 között ügyességi játékot szervez általános iskolásoknak a Kossuth-téren. A bicibusz-mozgalom Spanyolországból indult hódító útjára. Öt család indította, azt szerették volna, ha a gyerekeik reggel örömmel indulnak iskolába és biztonságban oda is érnek. A kezdeményezés rövid idő alatt annyira népszerű lett, hogy nemcsak az országban, hanem az egész világon elterjedt.
Az Autómentes Napon a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV helyközi járataira 990 forintért megváltható „Autómentes napijeggyel” lehet utazni, az ország bármely területére. A Volánbusz egyes helyi járatain szintén kedvezmények várják az utasokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!