Vádemelési javaslat

2023.09.14. 10:00

Büntetőügyekkel gyanúsítják a kozármislenyi polgármestert is

A minap számoltunk be arról, hogy a pécsváradi „független" polgármesterrel, Zádori Jánossal szemben újabb büntetőügyben emeltek vádat, a pécsi polgármester, Péterffy Attila pedig a sajtóhírek szerint rágalmazás miatt állhat majd a bíróság elé - kétes városi ügyekben pedig már nyomoznak -, most pedig Biró Károly kozármislenyi polgármester esetében zajló nyomozás végeztével a rendőrök vádemelést kértek a Pécsi Járási Ügyészségtől.

Bóka Máté Ciprián

A birtokunkba került dokumentumok szerint a „független" polgármestert, Biró Károlyt a rendőrség már gyanúsítottként kezeli azokban az iratokban, amikből kiderül, hogy többen több ügyben is feljelentést tettek ellene. Bár részben megszüntettek ellene egy eljárást, ám a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy életbiztosítás lejárati összegének szabálytalan felvétele, illetve az eljárás során hivatalból feltárt hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás tárgyában úgy látta, hogy szükséges a vádemelési javaslat megtétele. 

A feljelentők szerint a pályázati forrásból vásárolt autókat nem közösségi célokra használták, holott az önkormányzati jogszabályokban még közösségi célt rögzítettek, így a járművek menetlevelei nem fedték a valóságot. A rendőrségi anyag szerint a pályázat kiírója, a Magyar Államkincstár már korábban megállapította, hogy a város és annak cége nem teljesítette a szakmai programban meghatározott előírásokat, de ezt a Pécsi Törvényszéken indított eljáráson vitatni kezdte az önkormányzat, és ezért még nem zárult le véglegesen ez a kérdés. A rendőrség meg is jegyzi, hogy az autó beszerzése kapcsán emiatt egyelőre azt nem lehet megállapítani, hogy visszaélés vagy szabálytalanság történt ez ügyben. 

A rendőrség a lapunk birtokába került dokumentumban arról is írt, hogy a polgármesternek az OTP-nél vezetett önkormányzati folyószámlájához úgy volt bankkártyája, hogy arról sem a jegyző, sem a képviselő-testület nem tudott. Az ezzel elkövetett bankkártyás vásárlások ugyan a költségvetésben rögzített keretösszeget nem haladták meg, de a fizetéseket igazoló számlák az eljárás során nem voltak fellelhetők. Ezek – tehát a bizonyítási eszközök – hiányában a sikkasztással kapcsolatos nyomozást ezért megszüntették – írta a hatóság. 

Az eljárás során viszont a rendőrség más ügyekben már nem engedett. A nyomozók ugyanis megállapították, hogy az önkormányzati folyószámlákhoz kapcsolódó bankkártyák használata egy korábbi polgármesteri utasítás alapján történt, de a hatóság szerint ez az utasítás valótlan volt. A rendőrség szerint mivel ezt hivatali eljárásban is felhasználták, ezért hivatalos személyként, hivatali hatáskörrel visszaélve közokirat-hamisítással gyanúsították meg a kozármislenyi polgármestert. A fentieken kívül pedig a 2014-ben kötött életbiztosítás öt éves futamidejének végén – a hatóság szerint – jogosulatlanul felvett összeg miatt nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett vonatkozásában szintén vádemelési javaslattal éltek a Pécsi Járási Ügyészség felé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!