Adok-kapok

2023.09.27. 07:00

Folytatódik a baloldali harc: újabb csapás Péterffyéktől az LMP-re

Az elmúlt napokban kezd eldurvulni a pécsi baloldali belharc, miután a Péterffy Attila pécsi polgármestert szolgáló MSZP-s helyi pártlap újabb névtelen írásában támadja meg az LMP-t. A párt pécsi parlamenti képviselője, Keresztes Lóránt a balos belharcban arra a körülményre hívta fel a figyelmünket, hogy a mutyik ellen korábban is tiltakoztak, a Fidesszel pedig nem hajlandóak megállapodást kötni.

Bóka Máté Ciprián

A Gyurcsány Ferenccel együttműködő és az áldására váró Péterffy Attila jövőre az MSZP polgármesterjelöltjeként indul a választáson, amelynek tétje már nemcsak az lehet, hogy a baloldal marad hatalmon, hanem az is, hogy az MSZP-DK-s pénzügyi érdekkör által az önkormányzatnál történt machinációk ügyeiben tisztán lássanak a pécsiek. 

Több ügy is folyamatban 

A lakásmutyis bűnügyi eljárások, a Mandulás kemping-Bőrklinika botrányos cseréje alapján elindult nyomozások, és a 400 milliós kistérségi pénz inkasszózása miatt még várható eljárások, továbbá a felhalmozott 16 milliárdos adósság miatt a regnáló baloldalnak életbevágóan fontos lehet, hogy magánál tartsa Pécsen a hatalmat. 

Ilyen előzmények láttán nem lehet véletlen az, hogy nyolc hónappal a választás előtt az MSZP-s helyi lap névtelen írásaival – amely mögött Péterffyt és tanácsadóját sejtik – indított támadást az LMP ellen, a szokásos politikai zsarolási kommunikációt felhasználva. Ennek lényege az, hogy az MSZP-DK-s tandem által irányított koalíciót mint az ellenzékiség letéteményesét jelölik meg Pécsen úgy, mintha csak Gyurcsány Ferenc oszthatna lapokat a baloldalon. 

Az LMP-vel kapcsolatban ezt már korábban is megtették, de a baloldali városvezetésnek most azért is van könnyű dolga, mert Pécsen két évig az LMP-sek ennek részesei voltak, hiszen politikai szerződést kötöttek Péterffy Attilával, ami azt eredményezte, hogy városvezetőkké váltak, és bizottsági elnöki posztot kaptak meg. 

 

Ők nemmel szavaztak 

Keresztes László Lóránt LMP-s parlamenti képviselő szerint ez az együttműködés arról szólt, hogy szakpolitikai kérdésben jó ügyeket képviseljenek, de például arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bőrklinika és a Mandulás kemping cseréjére nemmel szavazott a városi közgyűlésben képviselőjük, Kóbor József, valamint korábban a szocialista pénzügyi köröknek a Mandulás kemping luxus lakóparkká való átépítése ellen is felléptek. 

Ennek következtében már 2021-ben az MSZP-s pártközpont és a baloldali városháza szolgamédiája támadta meg Keresztest, aki kérdésünkre elmondta, hogy kizártnak tartja a későbbi megállapodást a Fidesszel, a baloldali szerveződésekkel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy ilyen támadások után a „kérdés jelenleg nem releváns”.

Miért nem mondott le?

Az LMP-s politikusnak felvetettük, hogy mi az oka annak, hogy a botrányos Diana téri fakivágás után az LMP-s Kóbor József csak a zöldbiztosi posztjáról mondott le, de a környezetvédelmi bizottsági elnöki székét nem hagyta ott, azt felelte, hogy egy ilyen logika mentén Csizmadia Péter fideszes frakcióvezetőnek is le kellene mondania a pénzügyi bizottság elnökségéről. 

– Fontos megjegyezni, hogy a pécsi közgyűlésben az LMP az egyetlen párt, amelyik önállóan jutott be – mondta. – Nem értettünk együtt azzal a gyakorlattal, amit a Fidesz tett, mert az a korrekt eljárás, hogy a társadalmi támogatottság arányában vegyenek részt a feladatellátásban a képviselők – mondta Keresztes.

 

Tiltakoznak a mutyik ellen

Szerinte az MSZP-nek előbb-utóbb válaszolnia kell az önkormányzati lakások kiutalásával kapcsolatos kérdésekre, mert ez az ügy nincs lezárva, ennek szeretnének a végére is járni. 

Az LMP-s Keresztes ugyan most is hangsúlyozta, hogy az MSZP-s mutyik ellen is tiltakoztak, ugyanakkor ennek ellenére mind ez idáig felvállalt a baloldallal kötött szövetségük is, ami egyébként hivatkozási alapként szolgál a neogyurcsányista pécsi köröknek, és ezzel együtt az LMP hitelességének kérdését is felveti a mutyikkal kapcsolatban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!