Csak holtában oldozták el

2023.09.12. 11:30

Könyv a Pécsett rejtélyes körülmények között meghalt katonáról

Négy évig tartó gyűjtőmunka eredményeként nemrég megjelent Márki Györgyné Tárnok Eszter könyve, amely a rejtélyes körülmények közt elhunyt Dózsa Lajosról szól. A katona egy titkos küldetés keretében 1921-ben érkezett a szerb megszállás alatt álló Pécsre, ahol letartóztatták, majd a rendőrségi kihallgatás során kizuhant a városháza ablakán – halálának körülményei máig tisztázatlanok. Temetése tüntetés is volt egyben.

Palotás Péter (Pécsi Újság.hu)

Az első világháborút követően Pécs 1921 augusztusáig szerb megszállás alá került, a zűrzavaros időszakban a Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaság fővárosa is volt pár napig. A betolakodók kemény kézzel próbálták kialakítani az új hatalmi rendet, a nekik nem tetsző elemek ellen sokszor brutálisan léptek fel.

Ez történt a szőnyi születésű, hazáját rendkívüli módon szerető Dózsa Lajossal, a magyar Nemzeti Hadsereg katonájával is, aki 1921 januárjában érkezett Pécsre, feltételezhetően hírszerzés céljából. A szerbeket kiszolgáló rendőrök gyanúsnak vélték a honvédot, ennek megfelelően azonnal letartóztatták.

Márki Györgyné Tárnok Eszter könyve a szerb megszállás és Dózsa Lajos ügyét is érinti
Forrás: MW

A fiatal férfi a kihallgatás során kivetette magát a városháza ablakán. A hivatalos magyarázat öngyilkosságról szólt, azonban rögtön szárnyra kelt a szóbeszéd – minden bizonnyal alappal –, hogy gyakorlatilag halálra verték, majd kidobták szerencsétlent az utcára.

Dózsa Lajos esete hatalmas felháborodást váltott ki a városban, az 1921. január 21-én tartott temetése nemzeti tüntetéssé vált. Az eseményen a beszámolók szerint rengetegen vettek részt, a férfit eltemető református tiszteletes egy 1940-ben kelt üzenetben 15 ezres tömegről írt. Az elhunyt honvéd koporsójára piros-fehér-zöld szalagos koszorú került ezzel a felirattal: „A haza áldozatának - a pécsi magyar nők”. Ezt a detektívek el akarták távolítani, de a tömeg nem engedte, majd a gyászolók rázendítettek a Himnuszra, a Szózatra és a Kossuth-nótára is. A szerbek és az őket kiszolgálók tehetetlenek voltak ennyi emberrel szemben.

Márki Györgyné szívügyének tekinti, hogy minél közelebb kerüljön az igazsághoz azzal kapcsolatban, hogy mi történt nagybátyjával, Dózsa Lajossal. A nemrég megjelent könyv többek közt korabeli cikkek és a fiatal honvéd levelei alapján idézi fel a múltat, és a különös eset kapcsán felmerülő kérdésekre kísérel meg válaszokat adni. Miért állították katonai bíróság elé? Miért érkezett Pécsre? Mit láttak gyanúsnak benne a rendőrök? A „Ha kell, meghalok a hazámért” - Dózsa Lajos életútja a szülői háztól a pécsi temetőig című kötet nem került kereskedelmi forgalomba, azonban akit érdekel a hős honvéd története, megrendelheti a könyvet Márki Györgynétől a 20/334-1272-es telefonszámon.

Forrás: MW

Szörnyű kínokat élt át az áldozat

Az Uj Barázda című lap az 1921. március 23-i számában arról számolt be, hogy a táblabíró vizsgálata alapján Dózsa Lajost a pécsi rendőrkapitány és két detektív napokon keresztül gumibotokkal ütlegelte, kezeit és lábait pedig nehéz vasláncokkal úgy összekötözték, hogy mozdulni sem tudott. A cikk szerint az ifjú honvéd elviselhetetlen fájdalmában a kínzóira vetette magát, akik a második emeletről – az ablakon keresztül – kilökték a fiatalembert. Az írás úgy fogalmaz, „feje teljesen tele volt ablakszilánkokkal s a láncokat is csak halála után vették le róla”. Mint azt az újság közölte, a törvényszéki boncolás a fent leírtakat teljes mértékben igazolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!