Korrupció

2023.09.18. 17:51

Romkilátót neveztek el Péterffyről a Mandulásban

Továbbra sem lehet megbecsülni a kármentesítés összegét, de százmilliós tétel lehet az, hogy a korábbi, baloldalhoz köthető tulajdonosok romhalmazt, veszélyes hulladékot és szemetet hagytak maguk után a volt Mandulás kempingben – hangzott el Körömi Attila hétfői sajtótájékoztatóján.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: B. M.

 A volt momentumos politikus korábban maga tett feljelentést Bőrklinika és a Mandulás kemping önkormányzati csereüzlete miatt, ami után különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Körömi később különböző hatóságokhoz – a katasztrófavédelemhez, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához – is fordult,  mert magánszemélyként szembesült azzal, hogy milyen állapotok uralkodnak a területen, ami szerinte tűrhetetlen. A Baranya Vármegyei Kormányhivatal  több ellenőrzést is lefolytatott területen, a legutóbbi, augusztusi válaszában megerősítette, hogy veszélyes hulladék volt a területen, és több mint fél tonna azbesztet tartalmazó bontott építőanyagot vittek el a Mandulás kemping területéről.  

Körömi szerint ugyanakkor a romok eltakarítása nem a város feladata lett volna, hanem az előző tulajdonosé, az Amandula Kft.-é. Mivel Péterffy 2021-ben felszólította őket a rendbetételre, de ezt nem tették meg, a polgármester pedig szemet hunyt e fölött, ezért az értékesítést megszavazó képviselőknek és Péterffynek kellene ezt a költséget állni – vélekedett. 

– Ez több, mint egy sima korrupciós ügy: gyanús ingatlanbecslések alapján egy több mint hatszáz millió forintos vagyonvesztés lehetősége áll fenn. Megkockáztatom, hogy minden mögött a 2019-es önkormányzati ellenzéki kampány finanszírozásának az ügye húzódik meg, amivel még adós az akkori kampányfőnök, Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester

 – mondta Körömi Attila. Arra is kitért, hogy "Péterffy kampányának fő programja az elszámoltatás volt, de egyre inkább az elszámoltatás folyamata is egy korrupciógyanús folyamatként kezd föltűnni. Az elszámoltató biztosnak pedig az ingatlancserét és a Mandulásnak a város pénzén történő rekultivációját kellene átvizsgálnia". 

Körömi megemlítette azt is, hogy a kemping területén az egyik összedőlés szélén lévő épületnél található, semmibe vezető romos lépcsősort Péterffy-kilátónak nevezte el, ahonnan szét lehet nézni ezen "a szép szeméttelepen". Az épület mögött lévő, azbesztpalával borított kis házikót pedig a Magyar Szocialista Párt logójának ajánlotta.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!