Az ember az első

2023.09.06. 13:08

Teljes kudarc a városi közlekedés Pécsett

Bóka Máté Ciprián

Szűk másfél év leforgása alatt 160 százalékkal emelkedett a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójának bére, aki emellett év végén még többmilliós prémiumot is magáénak tudhat a városvezetés jóvoltából, ami így közel bruttó kétmillió forintos havi fizetésnek felel meg – közölte Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerdai sajtótájékoztatóján. A nemzeti oldal politikusa elmondta, minden pécsi láthatja, hogy a legnagyobb probléma a város tömegközlekedésben a humán erőforrásnak, a sofőröknek a hiánya, amit csak a buszvezetők bérének emelésével lehet megoldani.

– Ahogy azt Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hétfőn már felvázolta, versenyképessé kell tenni a Tüke Buszt a Volánbusszal, és nem hiszünk abban a politikában, amit Péterffy Attila polgármester az elmúlt években tett, miszerint nem a dolgozói szintet, hanem a vezetői szintet díjazta inkább

 – tette hozzá. Barkóczi elmondta, tanultak Péterffy hibáiból és kudarcaiból, amelyeket a tömegközlekedés kapcsán vétett az elmúlt négy esztendőben. Nem az igazgatóság MSZP-ből delegált tagjainak kell kiemelkedő juttatásokat nyújtani, és nem a vezérigazgatónak kell százhatvan százalékos béremelést adni, miközben a sofőrök béremelése még az inflációt sem követi.

Szólt arról is, hogy amikor a városi tömegközlekedés a csőd szélén vergődik, akkor egy baloldali ügyvédi kör szabályosan kiszipolyozza a vállalatot, közérdekű adatigénylésük után ugyanis megtudták, hogy van olyan ügyvéd, aki bruttó harmincötezer forintos órabérért dolgozik a társaságnál.

– Azt gondoljuk, hogy ez nem helyes akkor, amikor ez a harmincötezer forint több napi bére egy, az emberi életékért felelő, és a tömegközlekedési szolgáltatását biztosító sofőrnek, aki a mindennapjait a volán mögött tölti. Számunkra az ember az első, nem pedig a haverok. Amennyiben újra jobboldali városvezetés lesz, akkor a dolgozók juttatásainak emelésére fognak koncentrálni a vezetői béremelések és különböző ügyvédi körök helyett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!