Már nemcsak a bora híres

2023.09.06. 20:00

Villány zöldítő lépései megkapták az első szakmai elismerést

Rangos elismerést kapott Villány a zöld beruházásaiért, környezettudatos fejlesztéseiért egy nemzetközi megmérettetés eredményeképpen.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Harmadik helyezést ért el Villány az Európa Zöld Városa Nemzetközi díjért folyó megmérettetésben. Óriási elismerés ez a 2200 fős kisvárosnak, hiszen az első és a második helyezést is budapesti pályázattal nyerték el, a tavalyi évben pedig Budapest, Debrecen, Nyíregyháza projektjei szerezték meg az első három helyet. A nagy versenytársak (nagyvárosok) mellett a harmadik hely még hihetetlenebb eredmény. 

 

Az Európai Zöld Város Díj a „Több Zöld Várost Európának” kampány egyik fénypontja. Minden évben reflektorfénybe helyez 13 kiemelkedő európai városi zöldítést megvalósító projektet, amelyek optimálisan használják a zöld infrastruktúra számos előnyét és hozzáadott értékét a környezetükben. 

Mayer István, Villány polgármestere elmondta, a tavaly átadott zöld város projektjükkel (Zöldítő-Első lépések Villányban az ökotudatos város kialakításához) pályáztak az Európa Zöld Városa Díjra. 

E projekt keretében egyedülálló kulturális teret, pihenő övezetet, sétányokat létesítettek, ahol vadonatúj zöldövezet, okos eszközök, játszótér és egyéb turisztikai és szabadidős attrakciók várják az idelátogatókat. A beruházás egymagában megjeleníti azokat a célokat, amelyeket a igényfelmérési és kihasználtsági tervben megfogalmaztak a villányiak. 

– Ma Villányban egyetlen fejlesztést sem hajtunk úgy végre, hogy ne figyelnénk a fenntarthatóságra és az energiahatékonyságra. Napelem és okos rendszereket alkalmazunk, amelyek környezetbarát megoldások, s hosszabb távon olcsóbbá teszik a létesítmények fenntartását. Ez városi szinten is csak az energiafüggetlenség erősítésével érhető el – mondta a városvezető.

 

A projekt keretében a Baross Gábor utca, az Eislingen tér és az iskola előtti tér újult meg. Az iskola előtt mandulafákkal, dísznövényekkel, cserjékkel tarkított hangulatos tér született, az Eislingen téren igényes zöld felületet alakítottak ki parkkal, sétánnyal, szökőkúttal, gyermekeknek mászóvárral. Kerékpártárolót, kandelábereket, ivókutat helyeztek ki, továbbá egy csapadékvíz-tározót, illetve a parkolóban elektromos autótöltőt is kiépítettek. Megújult még a Villányi Művelődési Ház, illetve a könyvtár épülete, illetve a Rendezvénytér is teljesen más képet mutat már: új játszótéri játékok és igényes zöld felületek várják a családokat. A sportpályánál kerékpáros pont, kerékpárkölcsönző létesült, a városi parkerdőben pedig tanösvényt alakítottak ki. Több mint 2200 négyzet

méteren több mint 13 ezer növényt ültettek el. A mandulás fasor két oldalára összesen 71 mandulafa csemete került. 

 

Villány polgármestere elmondta, a legtöbb környezettudatos beruházást a zöld város projekt keretében végezték, de ezen kívül is valamennyi már megvalósított és jövőbeli tervezett fejlesztésükkel is a fenntarthatóságot és a zöld megoldásokat részesítik előnyben. A bemutatott projektjeik mellett ez a szemlélet és ez a vízió juttathatta a kisvárost a nagy versenytársak közé. A harmadik hely – mint Mayer István fogalmazott – óriási eredmény, nagy büszkeséggel vette át a városnak szóló az elismerést a díjátadón.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!