A szűrővizsgálat nem fáj

2023.10.25. 16:20

A mellrák folyamatosan szedi áldozatait, nem tesz kivételt

A rosszindulatú daganatos megbetegedések közül mellrákban halnak meg a legtöbben hazánkban, a tüdőrákot követően.

Wald Kata

Minden tizenegyedik magyar hölgy érintett a betegségben. Évente mintegy nyolcezer új emlődaganatos esetet regisztrálnak Magyarországon, és kétezer körüli a betegségben elhunytak száma. 

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja - ennek kapcsán a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet sajtótájékoztató keretében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. 

- A statisztikai adatok szerint jelenleg Európában és hazánkban is a vezető halálokok a keringési megbetegedések, ezeket követik a rosszindulatú daganatok - köztük az emlőrák. Határozott fellépés nélkül azonban 2035-re várhatóan utóbbiak átveszik a vezető helyet: 24 százalékkal nőni fog a rákos megbetegedések miatti halálozások aránya - számolt be az adatokról Pinczkerné dr. Kassay Veronika, Baranya vármegyei tisztifőorvos. 

Hazánkban 2001 óta zajlik szervezett népegészségügyi emlőszűrés, ami életmentő lehet - a 45 és 65 év közötti hölgyek kétévente meghívólevelet kapnak a szinte teljesen fájdalommentes vizsgálatra, amely a legapróbb elváltozást is kimutatja. Beutaló nem szükséges, mindössze időpontot kell  csak egyeztetni. A leleteket ezt követően két radiológus vizsgálja - ha problémát észlelnek, további kivizsgálások, szükség esetén kezelések következnek. 

A tisztifőorvos kiemelte, az időben észlelt daganat jó eséllyel gyógyítható, a szűrés életeket ment meg - korai diagnózissal megelőzhető egy későbbi, rosszabb lefolyású betegség.  

Müllerné Dr. Juhos Bernadett, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, fontos tudni azt is, hogy a mammogrfáfiás vizsgálat nem életkorhoz között. A szervezett szűrés a tünetmentes 45 és 65 év közötti hölgyek számára ad lehetőséget egy esetleges elváltozás korai felfedezésére, ha azonban valakinek kortól függetlenül panasza van, tünetet észlel, haladéktalanul forduljon háziorvoshoz, nőgyógyászhoz, kérjen beutalót, amivel részt tud venni a vizsgálaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!