Pécsi vonatkozások

2023.10.19. 11:48

A pécsi megyéspüspök búcsúztatta Sólyom Lászlót

Sólyom László pécsi születésű volt köztársasági elnököt szerdán a Fiumei úti sírkertben, a nemzeti emlékhely 10-es parcellájában, felesége mellé helyezték örök nyugalomra római katolikus szertartás szerint. A temetés további pécsi vonatkozása, hogy a szertartást Felföldi László pécsi megyés püspök végezte.

Bama.hu

Fotó: Koszticsák Szilárd

A katolikus főpásztor az MTI tudósítása szerint a többi között arról beszélt, hogy Sólyom László nagyon tudatosan, erős akarattal, mély hittel erre a megrendíthetetlen sziklára építette életét, emberi küldetését.

Megemlékezett arról, hogy Sólyom László életében az irgalmasság, a jótékonyság és az egymásra figyelés nem csak szavak voltak, hiszen nem sokkal azt követően, hogy 2010 augusztusában kiköltözött a Sándor-palotából, önkéntesnek jelentkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Széll Kálmán téri melegedőjébe, és teljes titokban, korábbi elnökként a "hajléktalanok alázatos szolgájává tette magát". Felföldi László arról is szólt, hogy Sólyom László intellektuális és morális ereje, emberi tartása igazodási pontot jelentett és jelent számunkra ma is.

A Dunántúli Napló Múltidéző című rovatában és a Bama.hu-n is – számos archív felvétellel megemlékeztünk arról, hogy Sólyom László a Magyar Köztársaság 2005. augusztus 5. és 2010. augusztus 5. között regnáló elnökeként több alkalommal is járt Baranyában, a találkozókat fotóriporterünk, Laufer László örökítette meg. A Magyar Köztársaság 2005. augusztus 5. és 2010. augusztus 5. között regnáló elnökeként több alkalommal is járt Baranyában, a találkozókat fotóriporterünk, Laufer László örökítette meg.

Felidéztük, hogy Sólyom László 2007-ben a kölkedi réten hozta tető alá azt a nemzetközi diplomáciában is jegyzett eseményt, amelyen a délszláv háborút vívó nemzetek későbbi államfői, horvát oldalról Stipe Mesic, szerb részről pedig Boris Tadic először fogtak kezet egymással. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!