Hangokban a múlt

2023.10.11. 15:00

A város elmúlt száz esztendejének zenei életébe pillanthatunk be

Nagyon sokáig vissza kell menni az időben, hogyha arra akarunk választ találni, hogy mikor kezdődött Pécs színes művészeti élete és a városlakók zeneszeretete.

Czeczon Enikő

Ennek a múltnak az apropóján október 14-én és 15-én „Pécs zenei élete 1923-tól napjaink” címen konferencia zajlik a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc hangversenytermében.  

Pécs városa már a 19. században annyira tisztelt egy fuvola és egy fagottművészt, hogy belvárosi köztéri obeliszket emelt tiszteletükre. Ez a kőoszlop ma is hirdeti a művészek, művészet jelentőségét a városban. A létrehívott konferencia témája annak a pécsi 100 esztendőnek zenei történéseivel kíván foglalkozni, amióta az Erzsébet Egyetem Pécsre költözött.  

Nagyon sok minden – kulturális gyökerek, alkotói- vagy előadóművészi életutak, események, zenei oktatás és különböző kutatások mérföldkövei – hozzájárult ahhoz, hogy Pécs jeleskedjen a zene területén.

Ahogyan a felhívásban szerepel a konferenciára olyan előadók, doktorok és doktoranduszok jelentkezését várják, akik az állandó vagy időszakos intézményekben elhangzó zenés színjátékok, operaelőadások, kamara- és szimfonikus koncertek, egyházi vonatkozású hangversenyek és zenei előadások, valamint a helyi zeneélet kutatóinak változatos szempontú esettanulmányaival kapcsolódnak a „Pécs zenei élete” témához. Mindemellett társadalmilag felelős tudományos témákban is várják az előadásokat, amelyek szintén kapcsolódnak a város zenei életéhez. De szívesen várják a szervezők azokat az elemzéseket is, amely Pécs városához kötődő zeneszerző életéről, egyes munkáiról, vagy bemutatóiról szól. 

További részletekért keressék fel a PTE MK honlapját.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!