Támadnak a poloskák

2023.10.08. 17:30

Bosszantó a közelségük, és ha lecsapjuk, eszméletlen büdösek

Az idő lehűlésével együtt a poloskainvázió is megkezdődött - a hívatlan vendégek emberre, állatra veszélytelenek, de zavaró a jelenlétük a lakásban. Léteznek házi praktikák, amelyekkel jó eséllyel távol tarthatók a kellemetlen rovarok.

Wald Kata

Fotó: junrong

Az időjárás lehűlésével együtt megkezdődött a poloskainvázió  - az őszi idő beköszöntével a táplálkozási helyüket elhagyva idén is tömegével keresnek téli menedéket a hangosan repkedő, kellemetlen szagú rovarok a lakásokban. 

A nyitott ajtókon, ablakokon, egyéb réseken keresztül költöznek be - ilyenkor jellemzően a házak falain, üvegablakokon találhatók meg nagy számban, és amint lehetőség adódik, berepülnek a számukra telelőhelyet biztosító épületekbe.  

A nyílászárók szigetelése, megfelelő tömítése, vagy szúnyogháló felszerelése jelenthet ellenük védelmet. Ha pedig a poloskák már bejutottak a lakásba, célszerű gumikesztyűt húzni, és kézzel összeszedni, majd a lakáson kívül elpusztítani a betolakodókat. 

Hazánkban a zöld vándorpoloska és az afrikai márványpoloska előfordulása a jellemző - tavasztól őszig a kertekben a zöldségekben, gyümölcsökben okoznak károkat, szívogatásukkal ehetetlenné téve a termést, ősszel pedig a lakásokban zavarják a nyugalmat. Emberre, állatra alapvetően nem veszélyesek, de jelenlétük, esetenkénti tömeges megjelenésük rendkívül irritáló. 

 

Ecet, menta, teafaolaj lehet a megoldás

A poloskáknak természetes ellenségük nincs, ellenük házi praktikákkal lehet próbálkozni. Mindenek előtt azonban a legfontosabb a mechanikai védelemről való gondoskodás, azaz a nyílászárók hálózása, a hálók ellenőrzése, a bejutást lehetővé tevő rések megszüntetése. Ha mindez megvan, készíthetünk permetszert: negyed liter vízhez adjunk egy teáskanál szódabikarbónát és fél teáskanál ecetet, majd ezt töltsük szórófejes flakonba, és spricceljük körbe az összes nyílászáró környékét. A szerből kerülhet a falra, a terasz padlójára, illetve korlátjára is. Hasonlóan hatékony lehet a poloskák távoltartásában, ha negyed liter vízhez 30 csepp teafaolaj, vagy menta oldatot adunk.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!