A postásokra utaznak

2023.10.12. 17:30

Ha a csengőt, levélszekrényt elérik a kézbesítők, harapnak a kutyák

A postai kézbesítőket érő kutyatámadások száma jelentősen megnőtt az utóbbi években - a balesetek elkerülése érdekében Hosszúhetény jegyzője hirdetményében az ebtartás szabályainak fokozottabb betartására kéri a településen élőket.

Wald Kata

Egyre gyakrabban érik kutyatámadások a postai kézbesítőket - a Magyar Posta Zrt. hivatalos megkeresésben kérte a jegyzők együttműködését, dolgozóik munkájának biztonságosabbá tétele érdekében. Tapasztalataik szerint a kutyatámadásos munkabalesetek okai jellemzően az, hogy az eb a nem megfelelően elzárt kerítésréseken, nyitott kapukon kiszökik, az utcán szabadon kószál, vagy rövid idő alatt az utcára kijut. A postások azt is nehezményezik, hogy a levélszekrények, kapucsengők sok esetben a kutya által elérhető helyen találhatók, így az állat akár meg is haraphatja a kézbesítő kezét. Az is gyakori, hogy az ügyfél mellett kapunyitáskor szökik ki az utcára az eb és támadja meg a kézbesítőt.

Dr. Orbán László, Hosszúhetény jegyzője a Magyar Posta Zrt. figyelemfelhívó körlevelére reagálva, a további balesetek elkerülése érdekében hirdetmény tett közzé, amelyben a következőkre hívja fel település ebtartóinak a figyelmét: a vonatkozó törvény szerint „az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.” Aki pedig "a kutyáját a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja” elköveti a veszélyeztetés kutyával szabálysértést. A sértett a rendőrségen tehet feljelentést, ami alapján pénzbírság is kiszabható.

Dr. Orbán László kérdésünkre elmondta, az idei évben eddig egy konkrét eset jutott a hosszúhetényi hivatal tudomására, amikor eb a postásra támadt - a kutya gazdája emiatt felszólítást kapott. - A Magyar Posta Zrt.-vel való levélváltás eredményeként pedig remélhetőleg a jövőben valamennyi hasonló ügyről kapnak helyben is tájékoztatást, ami elősegíti majd az intézkedést - tette hozzá a jegyző.

A jövőbeni kutyatámadásos munkabalesetek elkerülése érdekében pedig arra kéri a hivatal az ebek tulajdonosait, tartóit, hogy biztosítsanak olyan tartási feltételeket, amelyekkel megakadályozható az állat közterületre való kiszökése, illetve a kapucsengőket lehetőség szerint olyan magasságban helyezzék el, hogy a kutya azt ne érhesse el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!