A raptor is téma volt a mézkóstolón

2023.10.16. 14:00

Inkább mézre költsünk többet, mint gyógyszerekre - hangzott el a pécsi Kossuth téren

Elárasztja a hamis kínai és ukrán méz a piacot, ami megnehezíti a magyar méhészek dolgát. Egy további tényező is gondot jelenthet, Magyarországon is megjelent az úgynevezett raptor darázs.

Zsigmond József

Idén is megrendezték a pécsi Kossuth téren a nagyszabású mézpromóciót, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület baranyai csoportja és a Baranya Vármegyei Önkormányzat közösen rendezett.
 

– A kialakult helyzetben nagy jelentősége van a promócióknak, hiszen most nagyon nehéz a mézet értékesíteni 

– mondta May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya vármegyei szaktanácsadója. Egyrészt az Ázsia felől érkező kínai hamis méz, valamit a háború miatt az unión belül vámmentessé vált ukrán méz miatt. Ezért az Országos Magyar Méhészeti Egyesület dömpingeljárást kezdeményezett az Európai Unióban megjelent hamis mézekkel szemben. Mint közölte, az idei év gyengébbre sikerült a méhészeknek, ami az időjárásnak tudható be. A napraforgóméz kiemelkedő volt, míg a többi mézfajta, akác, hárs gyengébbre sikerült. Mint megtudtuk, Baranyában 1000-1100 méhész van bejelentve, és az elmúlt évben 88 ezer méhcsalád volt regisztrálva vármegyénkben,  idén még zajlanak az összeírások.
A rendezvényen Őri László, a vármegyei közgyűlés elnöke arra biztatta a lakosokat, hogy vásároljanak jó minőségű baranyai termelői mézet, és lapunknak azt is elárulta, hogy a családjában az akác volt a kedvenc, de idén belépett a kedveltek közé a hárs is. 
Rittlinger József, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara baranyai elnöke is kitért a termelői méz jelentőségére, arra, hogy az jó minőségű és egészséges, így mint az elnök mondta: „inkább mézre költsünk többet, mint gyógyszerekre”.

Elfogócsapatot küldtek a raptor miatt
Idén augusztusban először jelezték a brutális méretű kínai darázs megjelenését Magyarországon, amelyet raptor darázsként is emlegetnek. Mint May Gábor elmondta, a raptormeg­jelenést Győr-Moson-Sopron vármegyében jelezték, ahová az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egy elfogócsapatot küldött külföldi segítséggel. A darazsat befogták, elkábították és antennát szereltek rá. Mikor föléledt, visszament a fészekhez, így megtalálták a fő kibocsátó fészket, amit felszámoltak. Mint megtudtuk, csak az a darázs fog áttelelni, ami bepárzik, így csak jövőre derül ki, hogy sikeres volt-e az akció.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!