Felpörögtek az eladások

2023.10.11. 17:30

Jól járhatnak az ingatlanspekulánsok a pécsi önkormányzattal

A közelmúltban életveszélyessé nyilvánították a régi Bóbita Bábszínház épületét, miközben a háttérben a szocialista-DK-s városvezetés ingatlanos cége elképesztő mértékben felpörgette az eladásokat. Értékes belvárosi ingatlanokat is piacra dobnak – a nemzeti oldal szerint – megkérdőjelezhető áron.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A Bóbita Bábszínházra még évekkel ezelőtt adtak be pályázatot a baloldali városvezetők – az akkor divatos ellenzéki városok módszeréhez folyamodva – közvetlenül az Európai Uniónak. A projektre azonban nem kaptak pénzt, az épület állapota tovább romlott. Az ingatlant a közelmúltban körbe is kerítették, hatalmas paravánt építettek, amely nemcsak a járdát, hanem az út egy részét is kitakarja az ingatlannál.

A 2023. januárban elkészített szakvélemény szerint ugyanis életveszélyes vált, és egybehangzó vélemények szerint azonnali intézkedések szükségesek: elsődleges és sürgős a födém alátámasztása a homlokzati falak rögzítésével, majd ezt követően kerülhet sor komplex épületdiagnosztikai vizsgálatra. A Bóbita bontása is felmerülhet, de a házigomba fertőzést is meg kell fékezni.

A lepusztult ingatlan kapcsán már felmerültek olyan vélemények is, hogy akár később el is adhatja az épületet az önkormányzat, főként annak fényében, hogy az ingatlannal szemközti épületet is áruba bocsátották.

A szemközit Mária utcai ház kapcsán egy igen hosszú és június végén kelt levélben azt is taglalták, hogy miért nem éri meg felújítani a városnak a műemléki védelem alatt álló patinás házat, inkább azt eladják.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pedig a Munkácsy Mihály utcában lévő egykori terráriumot is piacra akarja dobni, amiért nettó 90 millió forintot kérnek. A felújítandó épület közel 467 négyzetméteres alapterületű és majdnem ugyanakkora pincével is rendelkezik, amit így a pincével együtt 100 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak liciteljáráson.

A szintén frekventált helyen, a volt Apolló mozival szemben lévő Kazinczy utcai 100 négyzetméteres, felújításra szoruló ingatlant is hasonló négyzetméteráron adnák el, hiszen nettó 15 milliót kérnek érte induló licitként.

Egy gyors internetes keresés alapján viszont megállapítható, hogy még egy keleti városrészben lévő ingatlan kiinduló négyzetméterára is szinte ennek a duplája, de még akkor is többet kérnek az ottani lakásokért, ha azok felújításra szorulnak.

2021-ben egyébként már belengették az ingatlanértékesítéseket, de a szocialista-DK-s önkormányzat cége azonban a választási évhez – és akár a leváltásukhoz – közeledve pörgette csak fel az ingatlanbizniszt. 2022 elején még nem vertek dobra nagy tételben városi vagyont, év végére azonban már 337 millióért adtak el ingatlanokat, 2023 első fél évében pedig már félmilliárdnál járnak.

A baloldal egyébként ismeri a módszert, hogy miként lehet lelakott ingatlanokat olcsón megvásárolni. Igaz, a Péterffy Attila polgármester a kampányban még azt mondta, hogy „a szociális célokat szolgáló lakások számának növelése érdekében haladéktalanul megkezdjük az üresen álló, elhagyott, kihasználatlan lakások tulajdonosainak felkutatását és az ingatlanok felmérését. Ezek az ingatlanok kihasználatlanságuk és lelakott, használaton kívüli állapotuk miatt nyomottabb áron megvásárolhatók, majd beépíthetők az önkormányzat erőforrásai közé, hogy felújításukkal bővüljön a kiadható bérlakások száma”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!