Hívjunk rendőrt, ha elgázoltunk egy őzet

2023.10.01. 11:30

Komoly károk keletkeznek az autóban vadbalesetnél

Útra tévedő nagyvaddal az év bármely szakaszában találkozhatunk, de szeptemberben jelentősen megnő a vaddal történő autós ütközések veszélye.

Zsigmond József

A szeptembertől késő őszig tartó párzási időszak alatt bármikor találkozhatunk az úttestre kifutó vaddal (szarvassal, vaddisznóval), sajnos múlt héten több vadgázolás is történt vármegyénkben.

A szeptembert a szarvasok nászának is nevezik. A Duna-Dráva Nemzeti Park közleményében kitért rá, hogy ilyenkor a szarvasbikák a hangok alapján szereznek információt egymás testi erejéről, elszántságáról. A tehenekért való versengés fő fázisa a bőgés. Gyakran a hang alapján eldől, ki lesz a „hárem” ura, azonban ha a fiatal bika nem adja fel és kitartó, akkor sor kerül a személyes találkozásra, a szarvaspárbajra, az agancsok összecsapására. Ebben az időszakban megnő a veszélye, hogy a szarvasok, de más vadak is az úttestre tévednek.

– Minden év hasonló (párzási) időszakában megnő a vaddal történő ütközések száma, amelynek oka, hogy a hazánkban élő nagyvadak ilyenkor sokkal figyelmetlenebbek. Ebben az időszakban érdemes a járművezetőknek jobban figyelni az olyan útszakaszokon, ahol kihelyezték az „Állatok” veszélyt jelző táblát, amely arra figyelmeztet, hogy az úton vadon élő állatok lehetnek – írta válaszában a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. 

– A vadakra az úttesten fokozottan lehet számítani olyan helyen, ahol az út erdős, fás-bokros részen vezet át, azonban vármegyénk jellegéből adódóan mindenhol számítani kell az ilyen veszélyekre

 – tették hozzá

Ha megtörtént a baj, a gépjármű vaddal ütközik, minden esetben a járművezető hívjon rendőrt, aki értesíti a területileg illetékes vadásztársaságot és jegyzőkönyvet vesz fel. 

Vadütközés esetén a gépjárműben igen jelentős károk keletkezhetnek. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) egyik tagbiztosítója 2020-ban közel 1400 olyan esetet regisztrált, ahol állattal való ütközés okozott kárt az autóban, ami több mint 700 millió forintos kifizetést jelentett a társaságnál. Mint a MABISZ honlapján olvasható, a biztosító a károkat akkor téríti meg, ha a gépjármű rendelkezett teljes körű casco-biztosítással. A legtöbb biztosítónál ugyanis a vaddal történő ütközés töréskárnak minősül, amelyre a teljes körű casco biztosítások kiterjednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!