Nemzeti Sírkert Program

2023.10.30. 14:46

Méltó emléket állítana a kiváló pécsieknek Csizmadia Péter

A Mindenszentek és a Halottak napja által övezett kegyeleti hét lehetőséget teremt arra, hogy Pécs közösségként is megemlékezzen az elhunyt nagyjairól, ezért Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető három pécsi kiválóság nyughelyét szeretné beemelni a nemzeti örökségünk védelme alá. Mindeközben a köztemetőben műanyaggal borították le a világháborús katonák emlékművét.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A baranyai vármegyeszékhely az ország egyik legnagyobb legnagyobb tradícióval rendelkező városa, bővelkedik olyan jeles személyekben, akikre méltán lehetnek a városlakók büszkék, és akik a maguk korában nem csak pécsi, de országos jelentőségű hatást gyakoroltak a magyar történelemre.

– Fontos kötelességünknek tartjuk, hogy az ő emléküket ápoljuk, és bemutassuk az utókornak a munkásságukat, hogy ezzel is hozzájáruljunk ahhoz, hogy az emlékezetük fennmaradjon

 – mondta Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető. – A magyar állam által indított Nemzeti Sírkert Program lehetőséget teremt arra, hogy az országos jelentőségű, magyar történelem szempontjából kiemelkedőt alkotó személyek sírhelye védetté legyenek nyilvánítva, aminek keretében a Nemzeti Örökség Intézete kapja meg a jogot arra, hogy rendelkezzék a sírhelyek felett, hogy azok fennmaradhassanak, méltó emléket állítva nekik, s ne legyen felszámolva a jövőben sem. 

A frakcióvezető elmondta: Pécsett tudomása szerint négy helyszínen ötvenkilenc sírhely rendelkezik ilyen állami védett státusszal, ugyanakkor továbbra is vannak olyan nyughelyek, amiket mindenképpen meg kellene őrizni az utókornak.

Hozzátette: a nemzeti emlékhely és kegyeleti bizottságához fordulnak, hogy három újabb emlékhelyekkel bővüljön a védett státuszú sírhelyek száma.  Az egyik Pécs rendszerváltozás utáni első díszpolgárának,  Matheovics Ferencnek a nyughelye lenne, aki a kommunista diktatúra volt országgyűlési képviselő, de koncepciós perben két évtizedes börtönnel sújtották. A másik a Málics Ottónak, a Mecseki Láthatatlanok egyik jeles képviselőjének pécsbányai sírhelye, ő a pécsváradi ütközet hősi halottja volt. A harmadik pedig Tüskés Tibor, az egykori jelentős pécsi író, a Jelenkor folyóirat egykori főszerkesztője, aki nemcsak Pécsre, de az egész ország kulturális életére is kiemelkedő hatással bírt a maga korában. 

– Azt gondoljuk, ha védett státuszt kapnának az ő emlékhelyük, akkor kegyeleti helyszínné is válhatnának ezek a sírhelyek, és a pécsiek közössége méltó módon tudna emlékezni a jeles pécsi személyekre is 

– mondta. 

Olvasónk kiakadt

A pécsi köztemetőben található az I. világháború befejezésének 80. évfordulóján felavatott alkotás, amely a hősi halottak áldozatának állít emléket. Kungl György alkotásának alapját kereszt alkotja, abból bontakozik ki két sas: egyikük hanyatlást, az elmúlást, másikuk a feltámadást, az erőt szimbolizálja. Olvasónk által elküldött fényképfelvételen viszont az látszik, hogy valakik hevenyészett szalaggal összeragasztott fóliát tettek a szoborra, amely nem értelmezhető téliesítésnek sem, hiszen az emlékmű nagy része kilátszik alóla. A lapunknak olvasónk úgy fogalmazott, hogy „szégyen és gyalázat. A világháborús emlékmű állapota egyszerűen hihetetlen Halottak napja környékén, de máskor sem szabadna így kinéznie".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!