Épülnek a 28 millió forintos zebrák

2023.10.16. 07:00

Százötven nap alatt kell, hogy elkészüljenek a kivitelezők az új gyalogátkelőkkel

Balikó Gergely

Százötven nap alatt kell 31 gyalogátkelőhelyet kialakítania Pécsett annak a kivitelezőnek vagy kivitelezőknek, akiket a vármegyeszékhely önkormányzata nyílt közbeszerzés útján választ ki a munkára.

A Dunántúli Napló korábban beszámolt róla, hogy nettó 675 millió forintból, azaz ténylegesen 875 millióból 31 gyalogátkelőt alakítana ki az önkormányzat a vármegyeszékhelyen. Mint akkor megírtuk, egyszerű osztással ezek szerint egy átkelő kialakítása 27,6 millió forintba kerül.

Egy friss, Ruzsa Csaba alpolgármester által jegyzett előterjesztésből kiderül, hogy „a 31 helyszín két részre megbontva kerülne kiírásra azért, hogy egy eljárásban akár két ajánlattevő is sikerrel vegyen részt, ezzel gyorsítva a megvalósítás időtartamát”.

Az első részben a északi és nyugati városrészben 13 zebrát alakítanak ki a teljesség igénye nélkül az alábbi helyszíneken. Átkelőt kapna a Rókus utca–Szigeti út kereszteződés északi ága, a Bálicsi út–Angster József utca kereszteződés keleti fele, a Magaslati út és Szőlő utca kereszteződése, illetve az Édesanyák útja és Alkotmány utca találkozása.

A déli és keleti városrészekben pedig 18 zebra megvalósítását tervezik a többi között az Árnyas liget és Árnyas utca, valamint a Móra Ferenc utca és a Szilva utca találkozásánál, valamint a Galilei utcában „kiemelt gyalog átvezetés kiépítését” jelezte az önkormányzat. Továbbá szintén ebben a részben gyalogátkelőhelyeket terveznek a Komlói út 24. szám elé, illetve a Bor utca és Nagykozári út kereszteződésében, valamint a Hársfa–Bittner–Dózsa György utcák találkozásához.

A városházi dokumentum kitért arra is, hogy az ajánlattevők számára az egyes helyszínek mellé – a forgalomirányító lámpás csomópontokat kivéve mindenhol – okoszebra kialakítását is vizsgálni szükséges. Ezek opciós tételként szerepelnek ajánlatukban, így az önkormányzat dönt, hogy megvalósítja-e azokat.

A Fidesz szerint szükség van ezekre, de túl drága a beruházás. Csizmadia Péter frakcióvezető korábban úgy vélte, hogy ez is egy szelete Pécs 16 milliárdos adósságának, amit az utóbbi években halmozott fel a városvezetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!