Eredet történet

2023.10.13. 12:00

Új kötet készül a busójárásokról, megelevenedik számos népszokás

A Dél-dunántúli Történelmi és Sajtótörténeti Egyesület A mohácsi busójárás bemutatása az elmúlt száz évben munkacím alatt egy helytörténeti kiadvány elkészítésén dolgozik, amelyhez a mohácsiak segítségére is számítanak.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

A kötet a busójárás eredetének, néprajzi vonatkozásainak ismertetése mellett elsősorban a népszokás históriájának utolsó száz esztendejére fókuszál majd: levéltári források és sajtóhírek alapján mutatja be a maszkos télűző mulatságok során történt fontosabb, érdekesebb eseményeket. 

A könyv szerkesztésébe az egyesület szeretné bevonni főként – de nem kizárólagosan – a dél-dunántúli régióban élőket, különös tekintettel a mohácsiakra. A téma iránt érdeklődőket arra kérik, hogy osszanak meg velük – elsősorban fényképek, szöveges leírások formájában – olyan emlékeket, amelyek a busójáráshoz kapcsolódnak.

A szerkesztőgárda áttekinti a megküldött anyagokat és a könyv pdf-formátumban készülő elektronikus változatába – annak mellékletébe, de akár a főszöveg eseményei közé is – beilleszti közülük azokat, amelyekről úgy ítélik meg, hogy színesebbé, érdekfeszítőbbé teszik a kötetet. Különösen érdekesnek tartanának olyan fotókat és beszámolókat, amelyek nagy- és dédapáink idejéből származnak. Megjelenését követően a kiadványt az egyesület honlapján és közösségi médiafelületein – letölthető módon – szabadon elérhetővé teszik az olvasóközönség számára. 

Az anyagokat az egyesület e-mail-címére ([email protected]) várják azzal a kéréssel, hogy fényképek esetében lehetőség szerint szkennelt formában legyenek szívesek továbbítani azokat. Kérik azt is, hogy amennyiben ismert, azt is írják meg számukra, hogy a csatolt fotók, illetve a leírt események melyik évben történhettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!