Kemény világ volt

2023.10.28. 16:40

Változást hozott a „Föl föl ti rabjai a földnek” című dal a pécsi férfi életében

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára egy érdekes pécsi történetet osztott meg, ami 1948. szeptember 26-án kezdődött Pécsen.

Zsigmond József

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Négy fiatal a pécsi sportcsarnokba ment 1948. szeptember 26-án, ahol az egyetemistáknak volt táncmulatsága, írta a Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Beszámolójuk szerint a fiatalok sok italt fogyasztottak, mikor az Irányi Dániel téren (ma Búza tér) hozzákezdettek a „Föl föl ti rabjai a földnek” című dal énekléséhez. 

Arra már nem emlékezett a kihallgatáson V. László, hogy akár ő, akár más a barátai közül a dalt elferdítve és különböző durvaságokkal megspékelve énekelték volna. Határozattan tagadta, hogy elferdítették a „nemzetközivé lesz" című dalt. Arra a kérdésre, hogy tudatában van-e annak, hogy ez az egész munkásságnak a Himnusza, válasza az volt, hogy igen, és tudatában van annak is, hogy úgy ezt, mint a többi Himnuszt csak ünnepélyes alkalmakkor szabad énekelni.

Az akkor 21 éves V. Lászlót „demokráciaellenes kijelentés miatt” pár napra internálták, majd rendőrhatósági felügyelet alá helyezték. Négy évvel később, 1952 júniusában hatósági közeg elleni erőszak bűntette miatt hat hónap börtönre, egy év politikai jogvesztésre ítélték. 1956-ban V. László külföldre „disszidált”, azaz külföldre szökött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!