Közösségek otthona volt

2023.11.25. 20:00

Egy hely, ahová talán minden pécsinek kötődik emléke - galéria

Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk!

Mohay Réka

Szinte hallhatjuk lelki füleinkkel, amint ez a mondat elhangzik a Szivárvány Gyermekház kapcsán, amelyhez talán nincs olyan pécsi, akinek ne kapcsolódna valamilyen emléke. Mindig is nyüzsgő csoportoknak, kulturális, művészeti, ifjúsági, de felnőttprogramoknak is otthont adott. Zajlottak itt néptáncos események, népzenei képzések, előadások, színjátszó foglalkozások, s ez a teljesség igénye nélkül még csak a felsorolás eleje. 

Szomorú ugyanakkor, hogy a létrejöttekor, az 1980-es években bizonyára modernnek titulált igen erősen szocreál épületet hagyták olyan állapotba kerülni, ami most jellemzi. A már évtizedek óta a kommunizmus még mindig köztünk élő utóhatásainak vizuális manifesztációjaként álló épület, melynek egyes oktatásra használt termeibe még ablak se igen jutott, a benne működő közösségek, igényes és hiánypótló tevékenységek által jobb sorsra lett volna érdemes. Kérdéses, jó ötlet volt-e megvárni, hogy lassan életveszélyes állapotba kerüljön, így be kelljen zárni, a benne működő csoportok jövője pedig lógjon a levegőben. 

Bízzunk benne, hogy talán a belvároshoz is közelebb lévő, méltó környezetbe kerül majd mindaz a sok művészeti, kulturális csoport, akik évtizedek óta otthonukként tekintettek a szépnek nem feltétlenül mondható, de a város életében biztos pontként jelenlévő épületre, főleg, hogy már a régebben hasonló célokat betöltő Ifjúsági Ház sem funkcionál a belvárosban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!