Javasolják az oltást

2023.11.05. 07:00

Már kérhetjük az orvostól az influenza elleni ingyenes vakcinát

Az ingyenes influenza elleni védőoltások már elérhetők a baranyai háziorvosoknál is - az injekció beadatása különösen javasolt a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a várandósoknak.

Wald Kata

Mindenki igényelje az influenza elleni védőoltást háziorvosától önmaga és családja egészségének védelme érdekében - erre kéri az országos tisztifőorvos a lakosságot.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az influenza elleni oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz október végéig Baranyában is befejeződött. - Az országban összesen 949 ezer adag vakcina áll rendelkezésre a 3 évesnél idősebbek részére, amelyet a kormány a kockázati csoportba tartozók számára térítésmentesen biztosít. A 2022/2023 évi influenza szezonban hazánkban közel 715 ezer fő kapott térítésmentes védőoltást - közölték. 

Az injekció különösen javasolt a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a várandósoknak.

A Baranya Vármegyei Kormányhivataltól megtudtuk, a 3 éven aluli gyermekek védőoltására összesen 4 ezer oltóanyag biztosított, amely hamarosan országszerte szintén elérhetővé válik.

- Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyag gyártása és beadása szükséges a hatásos védelem kialakulásához. A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget - emelte ki a kormányhivatal. 

Ha a tipikus tünetek, azaz magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság jelentkeznek, a legfontosabb, hogy a beteg maradjon otthon, igyon sok folyadékot, és csillapítsa a lázát. Ha állapota hirtelen rosszabbodni kezd, láza napokig nem múlik, fülfájás, nehézlégzés jelentkezik, mindenképp orvoshoz kell fordulni. 


 Pár óra alatt ledönti az embert a lábáról

A megbetegedés szempontjából a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, míg a szövődményeket tekintve a krónikus betegségben szenvedők - közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, és a cukorbetegek - , valamint a várandós nők esetében nagyobb a kockázat.

A náthával ellentétben az influenza már az első tünetek jelentkezése után néhány órával ledönti az embert a lábáról, majd rövid időn belül felvonultatja teljes „arzenálját”. Az influenza jellemzője még, hogy a náthánál lassabban gyógyul: bár maga a betegség nagyjából 10 napig tart, a kimerültség még akár 2-3 hétig is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!