Szélsőséges időjárás

2023.11.22. 17:30

Már télen is a viharos szél okozza a legtöbb kárt

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, köztük a viharok, szélviharok jelentős anyagi károkat okozó következményeit a baranyai lakosok mellett biztosító társaságok is érzik. Mind gyakrabban fordul elő, hogy a nagy széllel és jelentős csapadékkal érkező viharok nyári időszak mellett ősszel, sőt télen is csapnak le.

Balikó Gergely

Képünk illusztráció

Fotó: Imre György

Korábban beszámoltunk róla, hogy október végén hatalmas vihar söpört végig Dencsházán: a lakóházak mellett több önkormányzati épület, és a templom is megsérült, százmilliós kárt okozva a településen. Ugyanannak a viharnak „köszönhetően” Pécsett, a belvárosban egy ideig nem volt áram, egyes városrészekben nem működnek a jelzőlámpák sem – olvasható akkor híradásainkban.

Nyáron, egészen pontosan július 21-én a két évvel ezelőtti katasztrófa ismétlődött meg az Ormánságban, amikor jégeső csapott le a térség több településére. A legnagyobb pusztítás Marócsát érte: a 72 fős falu 54 lakóépületéből 52 tetejét verte el a jég. Ráadásul a nyár folyamán több, cikkeink szerint legalább négy tornádó is kialakult a vármegyében.
Kovács Bettina pécsi biztosítási szakértő a Dunántúli Naplónak felidézte: idén egy nyári vihar okán egy nap alatt annyi bejelentés érkezett, hogy a leterheltség miatt a kárszakértők is lassan tudtak haladni a kárbecsléssel. A vihar, felhőszakadás és jégverés továbbra is alapkockázatnak minősül a biztosítóknál – mutatott rá a szakértő.

Azoknak, akik nem rendelkeznek lakásbiztosítással az alábbi, nem mindennapi példa megszívlelését ajánlotta Kovács Bettina: idén februárban egy hatalmas szélvihar okozott áramingadozást Pécs egyik városrészében, elektromos tüzet okozva egy házban, aminek következtében az épület teljes felső szintje kiégett. Ha az érintetteknek nem volna biztosítása mintegy 40 millió lett volna a költség, amit így a biztosító állt – emelte ki. Néhány hete egy másik baranyai ingatlan tetőszerkezetében okozott félmillió forintos kárt, hogy a vihar a házra döntött egy fenyőfát.

A biztosítás elsődleges célja, hogy havi pár ezer forintért cserébe fizesse azokat a előre nem látható, váratlan balesetszerű eseményeket, amelyek ilyen szélsőséges időjárási viszonyok között bármikor előfordulhatnak – hangsúlyozta. Tapasztalata szerint már télen is a viharos szél okozza a legtöbb kárt a hó helyett.

Érdemes felülvizsgálni a biztosítást

Kovács Bettina arra is felhívta olvasóink figyelmét, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek az építőipari árak, ezért a biztosítója javasolja a meglévő szerződések felülvizsgálatát. Mint kiemelte, erre azért van szükség, hogy az áremelkedés nyomán ne váljanak alulbiztosítottá az ingatlanok. Példaként említette, hogy amit három éve 50 millió forintból építettek, az lehet, hogy most már 120 millió forint lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!