Buktak egymilliárdot

2023.11.13. 07:00

Naperőmű: 1200 nap kellett Péterffyéknek a beindításhoz

Ha egy már elkészült beruházásnak a beüzemelése is ekkora problémát okozott, akkor az sem véletlen, hogy az akvaparkból is csak látványos rajzokat készítettek el a városvezetők. A város milliárd körüli összeget bukott a városvezetői lassúságon a napelemparkoknál.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Kurucz Árpád

Hiába írtak ki pályázatot, a baloldali városvezetéssel a közelmúltban még nem nagyon akartak együtt dolgozni, nem is volt jelentkező a naperőművek üzemeltetésére. Aztán mégiscsak akadt valaki, akivel meg­egyeztek, hogy idén év végéig leszerződnek vele – ez derült ki egy bizottsági dokumentumból, amit nyilvánvalóan nem vertek nagydobra. 

A dokumentumban ráadásul még arról nincs szó, hogy elindult volna a létesítményeknél az áramtermelés, csak annyit jegyeznek meg, hogy novemberben erre sor kerülhet. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 1200 napra volt szükségük arra Péterffyéknek, hogy egy amúgy teljesen kész létesítményt elindítsanak – mindenesetre most már leszerződnének a következő két évre is az üzemeltetésre. 
A szocialista–DK-s városvezetés – ahogy számos beruházásnál – a naperőműveknél is már elkészült fejlesztésekkel sáfárkodhatott, hiszen az előző városvezetés 2016-ban nyújtott be pályázatot a Füzes-dűlőben kiépült létesítményekre, és 2019 szeptemberében le is szerződtek a kivitelezőkkel, egy évre rá – már a baloldali város­irányítás idejében – készültek el az építményekkel. 


Az elmúlt évek során a nemzeti oldal többször is felhívta a figyelmet a napelemparkokra, de az önkormányzat nem igazán vette komolyan a dolgot. A városirányítók korábbi megnyilatkozásai alapján a problémát az okozta, hogy akkor marad meg a 100 százalékos támogatása a projekteknek, hogyha csak az önkormányzat használja fel az ott megtermelt energiát, mert ha azt továbbértékesíti, akkor csak 60 százalékos támogatás jár Pécsnek. A nemzeti oldal már akkor úgy érvelt, hogy már ez is többet jelentene annál, hogy egyáltalán nem termelnek áramot évekig a létesítmények. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint ha működtek volna, akkor évente 200-500 millió forintot spórolhatott volna meg a város az áramszámlákon, ez 3 év alatt 600-1500 millió forintos megtakarítás lehetett volna. 
 

Az akvaparkot is elúsztatták a baloldali városvezetők

Mindössze kommunikációs lufifújásra és választási ígérgetésre használhatták a pécsi akvaparkprojektet. Péterffy Attila, jelenlegi pécsi polgármester azonban egyszer csak beismerte, hogy ebben a ciklusban nemhogy nem építik fel, de el sem kezdik az munkákat, holott 2020-ban még azt ígérte, hogy megvalósítják az akvaparkot 2024-ig. Vélhetően a politikai „sikerpropaganda” fenntartásáért, nem pedig a valós célok érdekében döntöttek úgy, hogy kiírnak egy tervpályázatot a létesítményre. Ennek oka is az volt, hogy a baloldali önkormányzat úgy tegyen a különböző propagandacikkekkel, facebookos politizálással és szép színes képekkel, mintha lenne valamiféle lényegi előrehaladás az ügyben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!