Ideje van a gumicserének

2023.11.07. 14:00

Nem érdemes sokat várni az autó téliesítésével

Ugyan az elmúlt napokban kellemes, őszies idő volt, a következő hetek előrejelzései lehűlést mutatnak. Ideje időpontot kérni gumicserére.

Tóth Viktória

Fotó: Lang Róbert

Nagy igazság, hogy a többi közlekedő és saját biztonságát is veszélyezteti, aki nem cseréli le szezononként a téli és nyári kerekeket. A nyári gumiabroncsnak más az összetétele és a mintázata is, mint a télinek. Mint azt a legtöbb járműtulajdonos tudja, a nyári gumiabroncsok anyaga 7 fok alatt rideggé válik, ezáltal kisebb tapadás érhető el velük, az autó pedig könnyebben megcsúszhat. Ezzel szemben a téli gumiabroncsok e hőmérséklet alatt is megőrzik kellő lágyságukat. 

Valószínű, hogy az év további részében sem lesz melegebb, az autószervizek pedig egyre leterheltebbek. Megkérdeztünk a témában egy baranyai gumiabroncs és autószerviz vezetőjét, aki lapunk kérdésére elmondta, a magánszemélyek még nem igazán cseréltetnek, de várhatóan 1-2 hét múlva megrohamozzák a szervizeket.

Először jellemzően a flották – nagy autószámmal rendelkező cégek – kezdik meg az átszereltetést, ugyanis nekik szerződésük van rá. És egy balesetnél a biztosító sok esetben csak akkor fizeti ki a kárt, ha a gépjármű az évszaknak megfelelően van karbantartva, ebbe pedig beletartozik a téli vagy a nyári abroncs helyes használata is. Az autósok körében népszerűek a négy évszakos abroncsok is, ám az általunk megkérdezett szakember ezt kevésbé ajánlja. Ugyanis a téli útviszonyok között elmarad a teljesítményük a téli abroncsokétól, ez inkább csak azoknak ajánlott, akik télen keveset használják az autót.

Árulkodó jelek a gumiabroncson

Az évszakos gumicsere jó alkalom arra is, hogy az autósok megnézzék, mennyire kopott el az eddig használt gumi, be kell-e szerezniük újakat. A nyári gumiabroncsoknál csupán 1,6 milliméter profilmélységnek kell kötelezően meglennie, ám a téli gumik esetében ez 4 milliméter. Ha ennél kopottabb a gumi, akkor le kell cserélni. Nem kell profilmélység-mérő ahhoz, hogy megállapíthassuk, jó-e még a gumiabroncs. A gumi oldalán a TWI-felirat vagy egy háromszög jelzi a futófelületen a kopásjelzőt. Ha a kopásjelző mellett a gumi mélysége már annyira lecsökkent, hogy a jelzőt is elérjük, akkor ajánlott az új abroncsok beszerzése a biztonság érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!