Célokat kapnak a fiatalok

2023.12.15. 14:40

A 110 éves hazai cserkészetről zajlott teltházas könyvbemutató

Hiánypótló művet mutattak be a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi központjában december 13-án. Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet kötetben több pécsi vonatkozású tartalom olvasható, egyik fejezetét Felföldi László püspök, a Pécsi Egyházmegye főpásztora jegyzi. A rendezvényen a szerzők hangsúlyozták: a mozgalom képes a fiatalokban olyan kötődést kialakítani, amely maradandó szellemiséget eredményez.

Mohay Réka

Fotó: Nagy Laura

– Bár én magam nem voltam cserkész, azonban miközben ezen a könyvön dolgoztam, egyértelműen éreztem, hogy valami nagyon jó dologból maradtam ki 

– mondta Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója, a könyv egyik szerzője. Bár 110 évet nagyon nehéz úgy összefoglalni, hogy a cserkészettel kapcsolatban mindenkinek megvan a saját személyes története, de a szellemiség mindenképpen érezhetővé válik. A könyvben olyanok dolgokról is szó esik, amelyet korábban hallgatás övezett: a cserkészvezetők üldözéséről, likvidálásáról és a mozgalom titkos működéséről a kommunista időkben.

Réti Gergely, az MCC Közjogi Műhely kutatója, korábbi MCC-s diák és cserkészvezető szerint a cserkészet képes a fiatalokban olyan kötődést kialakítani, ami még 90 éves kor felett is aktív barátságokat és erős, maradandó szellemiséget eredményez. A könyv másik szerzője szerint az összmagyar identitás kialakulásában is nagyon fontos szerepe van a cserkészmozgalomnak.

Kelemen László, katolikus pap szerint, az „Isten, haza, embertárs” jelmondat a mai világban elavultnak tűnhet, ám a gyerekek ma mindennél jobban éhezik a hagyományos értékeket. A cserkészet egy olyan értékalapú közösség, ami olyan elvek mentén szerveződik, ami kétségtelenül fogódzót és mintát nyújt a fiatalok számára. A cselekedve, játszva tanulásra hatalmas szükség van a hagyományos oktatási struktúra mellett, amire a cserkésztáborok kiváló lehetőséget biztosítanak. Az MCC is hasonlóan közelíti meg azt a kérdést a diákok tehetséggondozása kapcsán, tette hozzá.

– A gyerekek várják ezeket a programokat és az sem zavarja őket, ha nincs a kezükben az okostelefon 

– Fejtette ki Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője az eseményen. Mivel alapvetően mediatizált környezetben éljük mindennapjainkat, kiemelt fontossággal bír az, amikor valós fizikai térben tudják a fiatalok megtapasztalni a közösségben töltött idő értékét.

Az Ifjúságkutató Intézet tanulmányai szerint a mai kor gyermekei számára a legnagyobb frusztrációt a bizonytalanság, a céltalanság érzése és a valós baráti társaságok, vagyis a közösségek hiánya jelenti. Székely Levente szerint ezért is fontos, hogy a fiatalok cserkészként egyértelműen látnak egy fejlődési utat. Azt, hogy honnan hová juthatnak el, és ehhez mit kell tenni. Ezt a látásmódot később felnőttként is hasznosíthatják az életben.

Az Egyesült Államokban és Nyugaton a cserkészet jobbára már csak egy jó buli, de Magyarországon e mellett továbbra is kiemelt szerep jut a vallási és erkölcsi normák elsajátításának is ezekben a közösségekben. Olyan mintát ad a gyerekeknek, ami lényegében az összmagyar kultúrát erősíti. Ha valami le tudja takarni a határt, az nem más, mint a „cserkész kéz”.

A kötetet a Mathias Corvinus Collegium kiadója, az MCC Press jelentette meg. A könyv online is rendelhető, de megvásárolható a Libri könyvesboltokban is.

A Genda Noémi által moderált esemény teltházzal zajlott az MCC pécsi képzési központjában. A diskurzus a rendezvény hivatalos beszélgetésen túl is folytatódott a vendégek és a meghívott előadók között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!