Nyilvános program

2023.12.17. 18:50

Görbeországba hívnak kalandozni: egy eltűnő világ nyomába eredve

Pécs városában a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központja Görbeországot és a magyar vidéket állítja fókuszba: egy feledésbe merült világot hoz el a közösség számára az év utolsó nyilvános programján.

Mohay Réka

Fotó: Bach Máté

December 21-én, csütörtökön 17 órától Egy eltűnő világ nyomában címmel rendeznek kerekasztal beszélgetést, szakértők részvételével.  

– Az országokat is kisebb közösségek, kultúrák, hagyományok alkotják, gazdagítják, különböző nemzetiségek építik. Cinka, garád, lajbi, masina, sifon...Ismerősek ezek a szavak? Tudja, mit jelentenek? Sokan nem ismerik már ezeknek a szavaknak a jelentését, de vannak vidékek, ahol még ma is a mindennapi élet részei – írják a szervezők. 

Aki egyszer ellátogat ide, annak szívét rabul ejtik a görbe dombok és a kedves házikók

- írta a beszélgetés egyik résztvevője, Mohos Zsófia fotográfus Palócföldről, azaz, ahogy Mikszáth Kálmán nevezte, Görbeországról. Arról a vidékről, ahol Zsófia a gyermekkorát töltötte. Ezt a vidéket és az embereket örökítette meg fotóin és immár kötetében, idén a Highlights of Hungary közönségdíját is elnyerte, s az ő nevéhez kötődik a Görbeország Projekt alapítása is.

Hozzá csatlakozik dr. Máthé Réka Zsuzsanna, az MCC Európai Tanulmányok Műhely kutatója és Marsalkó Péter, pécsi fotóművész. Marsalkóhoz szintén közel áll a magyar vidék múltja és jelene, az ott élők generációkat meghatározó értékrendje, e céllal készítette el portrésorozatát Bissén.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!