Különleges ünneplés

2023.12.23. 17:30

Így is lehet karácsonyozni - rászorulókat vendégel meg a Szent Egyed Közösség

Az idei évben is megrendezi a Szent Egyed Közösség a hagyományos karácsonyi ebédjét a Nagy Lajos Gimnázium dísztermében, december 25-én.

Mohay Réka

Az ünnepi alkalom különlegessége abban áll, hogy az asztalokhoz olyan barátaikat hívják meg, akik máskülönben nem ünnepelhetnének családias, ünnepi hangulatban szeretteikkel. Idős, szegény, hajléktalan vendégeket hívnak meg, akiket az év folyamán is rendszeresen látogatnak a közösség tagjai. A tavalyi ebéden Pécsre érkezett ukrajnai menekültek, fiatalok is részt vettek. 

A Szent Egyed Közösség küldetéséhez rendszeresen szólít meg egyetemistákat, külföldi hallgatókat, akik örömmel kapcsolódnak be a segítő, közösségépítő elfoglaltságba. Sőt, a gimnazisták számára kötelező társadalmi szolgálat keretén belül is számos középiskolás csatlakozik a feladatokhoz. 

A karácsonyi ebéd folyamán a megvendégeltek ajándékokat is kapnak, erre advent során a szegények angyalai kampány során gyűjtenek olyan tárgyakat, amelyekre az érintetteknek kifejezetten szüksége van. A kezdeményezés során az adakozni vágyók egy konkrét személyt ismerhettek meg, a jelentkezőknek a szervezők egy-egy olyan idős, vagy hajléktalan személyt jelöltek ki, akinek névre szólóan készíthettek össze egy ajándékcsomagot. 

A ünnepre a többfogásos ebéd mellett sokan süteményt sütnek, a közösség tagjai és segítői a vendégek fogadásában, asztalhoz kísérésében, illetve az ételek felszolgálásában segítenek, mások pedig egy asztalhoz ülve a vendégekkel beszélgetnek velük, s jó hangulatban töltik így közösen az ünnepet. A programra mindig december 25-én kerül sor, a Rómában alapított, s szerte a világon jelenlévő Szent Egyed Közösség célja ezzel a Jézus által az evangéliumokban is megfogalmazott üzenet tettekre váltása, a rászorulók és a szegények karácsonyának, életének szebbé tétele. 

A közösség pécsi vezetője, Nagy János elmondta, hogy az elmúlt hónapok során már nemcsak a karácsonyi ebéd jelentett kiemelkedő ünnepet a közösség számára, hanem havonta egy-egy vasárnap hasonló módon megvendégelték a rászorulókat egy ebéd és beszélgetés során. A Szent Egyed Közösség a rendszeres közösségi szogálat mellett imádságokra is minden héten több alkalommal összegyűlik, melyet a betegekért, a háború sújtotta országok lakóiért, illetve minden rászorulóért ajánlanak fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!