Téli csoda

2023.12.21. 16:40

Lenyűgöző látvány tárul elénk a Flóra-pihenőnél

Nemcsak tavasszal és nyáron csodálatos a kilátás a Mecsek bizonyos pontjairól, hanem ősszel és télen is. Egy teljesen más arcát mutatja az embernek.

Czeczon Enikő

Fotó: Czeczon Emese

A napokban ellátogattunk a Flóra-pihenőhöz, amely a Bertalan-sziklán fekszik, aminek formája bizonyos szögből nézve egy székre hasonlít, így régen Bányaszékként is emlegették.  A kissé hűvös, de tiszta levegő felfrissített minket, és elkápráztatott minket az elénk táruló csodás, téli panoráma.

Az 1894-ben állt már ott egy menedékház, amit a földdel tett egyenlővé az 1909-ben tomboló vihar. Két évvel az incidens után Hamerli József állított helyre a romokat, amit az elkészülése után az édesanyja tiszteletére Flóra-pihenőnek keresztelt.

El kellett telni közel száz évnek, hogy újabb felújításin essen át a pihenő. Ez 1984-ben történt, de az épület eredeti állapotát csak 2007-ben állították vissza. A pihenő négyszáznégy méter magasan fekszik, ahonnan csodás panoráma tárul az alant elterülő Pécsre és a hegylábra.

Manapság a Flóra-pihenő melletti fára függesztett hinta miatt látogatnak a helyszínre a túrázók, amit nem tudni, hogy ki készített, de pillanatok alatt a kirándulók kedvence lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!