Szép feladat

2023.12.24. 16:20

Versíró pályázatot hirdettek a mohácsi csata 500. évfordulójához kapcsolódóan

Országos versíró pályázat indul a mohácsi csata 500. évfordulójához kapcsolódóan életre hívott, a térségben kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztéseket és eseményeket magában foglaló Mohács 500 program részeként. 2024. május 31-ig várják az eddig még sehol nem publikált alkotásokat, műfaji megkötés nélkül.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Sok jó alkotás beérkezése várható

A programot irányító Mohács 500 Nonprofit Kft. közleményében azt írta, hogy a mohácsi csata - 2026-ban esedékes - 500. évfordulójára való méltó megemlékezés jegyében meghirdetett versíró pályázatra 2024. május 31-ig várják a pályaműveket, azokat a vers.mohacs500.hu internetes oldalra lehet feltölteni.

A szervezők azt remélik, hogy a készülő művekben a szerzőknek sikerül kidomborítaniuk a korabeli keresztény harcosok hősiességét, cselekedetük nagyságát, és a versekben a szomorúság mellett a magyarság kultúrája, értékei, élni akarása és sokszínűsége is megmutatkozik majd.

- Keresünk olyan alkotásokat, melyek a tragédia mellett a remény és a hősiesség üzenetét is közvetítik, hangsúlyozva, hogy Mohács nem csupán egy történelmi esemény, hanem egy olyan jelkép is, ami a folytatás és a túlélés ígéretét hordozza 

- fogalmazta meg várakozásait Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere.

A Mohács 500 program célja, hogy olyan programok is megjelenjenek az emlékév kapcsán, melyek figyelemfelkeltő és ösztönző hatással bírnak az társadalom egészére - indokolták a pályázat kiírását a közleményben.

A szervezők közlése szerint a verspályázaton magyar nyelvű, még semmilyen módon nem (elektronikusan sem) publikált, más pályázaton nem szerepeltetett, illetve szereplő költeménnyel lehet részt venni, legalább egy, legfeljebb három darab, maximum 100 soros költeménnyel. A pályaművek tekintetében műfaji megkötés nincs. 
A pályaműveket a kiíró mohácsi önkormányzat által felkért kortárs szakmai, és a delegált tagokból álló ötfős zsűri bírálja majd el legkésőbb 2024. augusztus 29-ig.
A nyertes pályázó bruttó 600.000,a II. helyezett bruttó 300.000, a III. helyezett 100.000 forint értékű mohácsi turisztikai szolgáltatáscsomagban részesül. A zsűri által előválogatott pályaművekből közönségszavazás alapján bruttó 300.000 forint díjazással különdíjat is hirdet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!