Egy héten és egy napon át

2024.01.06. 16:20

A keresztények egységéért imádkozhatnak

Január 21-én kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek során a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. 

Wald Kata

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza. 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) tájékoztatója szerint az idei imahét anyagát az afrikai Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport állította össze. A téma amelyet Burkina Fasó-i ökumenikus tanács választott, így szól: „Szeresd az Urat, a te Istenedet... és felebarátodat, mint magadat”. Enne apropója, hogy Burkina Fasóban a háziak kalabasból (kancsóból) kínálják vízzel a messziről jött fáradt vendéget. Ez a szíveslátás, vendégszeretet és közösség jele. Miután a látogató felfrissült, kezdődhet a beszélgetés a látogatás céljáról. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közös döntése alapján 2018-tól kezdve az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentiszteletének napja – amelyre idén január 21-én 19 órakor kerül sor Budapesten, a Szent István Bazilikában – az üldözött keresztényekért való imádság vasárnapja is egyben. 

Az ökumenikus imahét alkalmából Baranyában is mindig több helyszínen, több esemény várja a híveket. 

Ezt követően, az ökumenikus világimanapot idén március 1-jén tartják. Erre a napra a liturgiát idén a Palesztina Világimanap Bizottsága készítette. 

– Harminc évvel ezelőtt, az 1994-es világimanap „Jöjj, láss és cselekedj” című témáját is palesztin nők dolgozták ki. Mivel Palesztina az a föld, ahonnan a kereszténység elindult, ismét egy ottani női munkacsoportot kértek fel a 2024-es világimanap témájának kidolgozására. Az ökumenikus munkacsoport négy évig közösen imádkozva elmélkedett a témán: „Kérlek titeket … viseljétek el egymást szeretettel”. Most pedig világszerte arra kérnek mindenkit, hogy imádságban és cselekvésben csatlakozzanak hozzájuk

 – részletezte a MEÖT. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!