Megszólítják a baranyai egyesületeket is

2024.01.29. 17:30

Adományozók segítették a kápolna felújítási terveinek elkészültét

Idén is számos program helyszíne lesz a beremendi Megbékélés Kápolna. A kápolna fenntartásáért felelős „Megbékélés Kápolna, Beremend” alapítvány célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa a különleges templomot, és annak kiállítási anyagát.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

A Vince-nap, a Pünkösd a református horvát, német és magyar nyelvű katolikus szentmisékkel, a horvátországi településekről érkező zarándoklatok, a nemzetiségi nap, vagy éppen az advent Beremenden valamilyen formában mindig kapcsolódik a Megbékélés Kápolnához. 

Murin Ferenc, a kápolnát fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, az idei évben is célul tűzték ki, hogy még inkább népszerűsítsék ezt a helyszínt, és szeretnék, ha bekerülhetne a vármegyei értékek sorába. 

Ezen kívül szeretnék megszólítani a Baranya vármegyei nemzetiségi önkormányzatokat és nyugdíjas egyesületeket, hogy ismerjék meg a kápolna történetét, a kiállítást az altemplomban, és egyéb más beremendi érdekességeket az ország legdélibb pontján. Örömmel számolt be róla, hogy a helyi intézményekkel és szervezetekkel nagyon jó kapcsolatot ápolnak, sőt tavaly Nagyné Vlasics Zsuzsanna közreműködésével az iskola mindenkori 5. osztálya örökbe is fogadta a kápolnát. A gyerekek szívesen járnak ide, ekkor megismerkedhetnek az épülettel és a benne található kiállítási anyaggal is. Óvodás csoportokat is gyakran fogadnak, ők is kellemes 2-3 órát töltenek el a kápolnánál. 

2022. májusában a beremendi önkormányzat településfejlesztési bizottsága, és a Duna-Dráva Cement Kft. támogatásával állagmegóvó munkálatokat végeztek az épületen, mely során kiderült, hogy nagyobb felújítási munkálatok is szükségessé váltak az épületen. Az alapítvány adománygyűjtést szervezett, hogy a felújításra vonatkozó kiviteli terveket elkészíttesse.

 Tavaly el is készültek ezek az 5 szakágat érintő a kápolna felújítási tervek, melyből az Alapítvány első körben kettőt szeretne mindenképpen megvalósítani: az egyik a kápolna kupolájának cseréje, a másik pedig a szellőztetés megoldása.

– A tervek több mint kétmillió forintba kerültek, melyet az adományozók nagylelkű támogatásának köszönhetően tudtunk finanszírozni. Az adománygyűjtés alapja az alapítvány 100 ezer forintja volt, majd ezt a Duna-Dráva Cement Kft. egymillió forinttal, Monostoriné Mellár Orsolya alpolgármester pedig a tiszteletdíjából 500 ezer forinttal növelte. Rajtuk kívül nagyon hálásak vagyunk a Pap Zoltánnak, Hollósi Attilának, Dieter Schmichnek, Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspöknek, Sővér Ferencnek, Kálmán Krisztiánnak és családjának, akik 1-200 ezer forinttal támogatták az alapítvány kezdeményezését. Köszönjük még mindazoknak is, akik az adó 1 százalékukat az alapítványnak ajánlották fel. Ez utóbbit idén is szívesen, nagy köszönettel fogadjuk 

– mondta Murin Ferenc.

A kuratóriumi elnök hozzátette, a felújításhoz megközelítőleg 50 millió forint szükséges, így erre mindenképpen pályázati forrásokat próbálnak szerezni. Ugyanakkor az idén is szeretnének néhány munkát elvégezni a kápolnán. Ilyen a 8 méter magas vasbeton kereszt csiszolása, szükségszerű javítása, és impregnáló anyaggal való bevonása, ezt a pünkösdi ünnepre szeretnék elkészíttetni. Ezen kívül szükségszerű lenne a két páraelszívó berendezés cseréje, valamint altemplomban lévő ventilátor, és a kápolna egyik harangját működtető vezérlő javítása is. A kitűzött céljaik eléréséhez szívesen fogadnak felajánlásokat. 

A kápolnát belülről, és a kiállítás megtekintését időpontegyeztetéssel lehet megtekinteni a megbekeleskapolna-beremend.hu honlapon található telefonszám hívásával. Belépődíj nincs, de adományt szívesen elfogadnak.

Pályázati támogatást is nyertek

Tavaly sikerrel pályázott az alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, így működési költségekre 335 ezer forintot nyert el. Az összeget kiadványokra, a kápolna körüli tájékoztató táblák cseréjére, működési díjak rendezésére és tárgyi eszközbeszerzésre fordították. Emellett szintén a Bethlen Gábor Alap támogatásából hangosításra alkalmas eszközöket, hangfalakat és mikrofont vásároltak. Idén is benyújtották már a pályázatukat, pozitív elbírálás esetén a a támogatást a hangosító eszközök bővítésére és újabb kiadványok megjelentetésére szeretnék fordítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!