Hely és hiány

2024.01.17. 20:00

Felülvizsgálatra szorulna a parkolási helyzet a Vásárcsarnoknál

Az árusok szerint a régi vásárcsarnok kiürítése után a pécsi önkormányzat elfelejtette a közlekedési táblákat lecserélni, vagy pedig azokat szándékosan hagyták ott. Az árusok arra panaszkodnak, hogy érdemes lenne a közlekedési táblákat felülvizsgálni. Néhány új parkolóhelyet is ki lehetne még alakítani.

Bóka Máté Ciprián

A minap arra lettünk figyelmesek, hogy négy mozgáskorlátozott engedéllyel rendelkező autós állt meg az új vásárcsarnok északi bejáratánál. Csakhogy itt mindösszesen kettő darab számukra kijelölt hely van, ezért választották azt a megoldást, hogy a várakozni tilos tábla hatálya alatt állnak meg, illetve egyikük szabálytalanul parkolt, pár méterrel kicsúszva a parkolóhelyet jelző vonalról.  A rendőrök pedig éppen egy idős, meglehetősen nehezen mozgó urat igazoltattak is ottjártunkkor, elképzelhető, hogy büntetést is kiszabtak rá. 

Az árusok szerint a közlekedési táblák egy része megtévesztő, nyilván ha gondosan figyelnek az autósok, akkor elvileg nem okozhatnak problémát, mindenesetre érdemes lenne felülvizsgálni azokat. Szerintük ugyanis a régi Vásárcsarnok déli oldalán lévő rakodás miatt elhelyezett várakozni tilos tábla (reggeli órákban) hatálya alatt elvileg nem is lehetne parkolni, mégis ezt megteszik, s mivel a terület parkolási övezetbe tartozik, így akár kétszeresen is bírságolhatják őket.  A régi vásárcsarnok és a buszpályaudvar között is hasonló a helyzet, így vélhetően ezeket a táblákat még a korábbi rendszer alapján helyezhették el. Mivel jellemzően sok idősebb, nehezebben mozgó személy látogatja a csarnokot, ezért elképzelhető, hogy számukra is valamilyen megoldást kellene találni a könnyebb parkolás érdekében. 

A vásárlók arra is felhívták a figyelmet, hogy a régi csarnok gazdasági bejáratánál, a hulladéktároló edények helyén is feleslegesen van kint még a megállni tilos tábla, az ottani kukatárolók helyén akadna még néhány parkolóhely. 

Félmegoldás lett 

Lapunk tavaly tavasszal számolt be arról, hogy a régi csarnok körül áldatlan állapot vannak, és a buszpályaudvar felőli árkádos részt ellépte a mocsok, az emberi és az állati ürülék halmozódik ott. A baloldaliak rendszeres ellenőrzés, őrzésvédelem vagy takarítás helyett azonban inkább lezárták az egész szakaszt, ezért a gyalogosoknak csak félméternyi helyük maradt a parkoló autók mellett, ami miatt sokan inkább a kocsik között botorkálnak. 

 

Semmit nem csináltak vele

Az új csarnokot a baloldali városvezetés kormányzati támogatásból tudta felhúzni, de a minap is egy kormányellenes közleményt adtak ki.

A régi, jelenleg elhagyatott vásárcsarnok hasznosítási ötlete kapcsán a jelenlegi városvezetés több mint két évvel ezelőtt jelentette be, hogy ott négycsillagos hotel épülhet. Akkor még egy nemzetközi hotellánc 120-140 szobás szállodáját emlegették, de erről azóta is mélyen hallgatnak. 

Az előző, jobboldali városvezetésnek egyébként konkrét munkahelyteremtő célja volt a csarnokkal: irodaház jöhetett volna létre átalakítással, és erre még pályázatot is elnyertek több százmillió forint értékben. A projektet a 2019-ben hatalmat megszerző baloldaliak azonban lefújták, de nem is kezdtek semmit az ingatlannal, ami azóta is csak pusztul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!