Körülnéztünk

2024.01.29. 14:00

Ilyen volt a pécsi buszos sztrájk a reggeli csúcsban (galéria)

Sztrájkot hirdettek január 28-án és 29-én a Tüke Busz Zrt.-nél és a Volánbusznál is. A tapasztalatokról a pécsieket is megkérdeztük.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

A két napos munkabeszüntetés és korlátozás számos autóbuszt és utast érint Baranya vármegyében szinte az összes vonalon. 

Hétfő reggel tettünk egy kört a megyeszékhelyen. 

A Csontváry utcánál nagyobb tömeg várta a buszokat, melyek néhány percenként be is gurultak a megállóba.

– Tudtam a sztrájkról, és felkészültem rá. Általában 7-re járok dolgozni, de ma 8-ra kell bemennünk. Mert a vidéki kollégák késnek a kimaradások miatt. Előre tájékozódtunk, hogy melyik buszok maradnak ki és így tudtuk csak megoldani. Tudok olyanról, aki egyáltalán nem is megy dolgozni vagy iskolába a jelenlegi helyzetben 

– mondta el tapasztalatait Hajdu Jánosné.

A Volánbusz pécsi, távolsági állomásán is sokan voltak, az egyik kocsiállásnál két hölgy várta az autóbuszt, munkába igyekeztek. Mint mondták, ők is lekéstek egy buszt. Szentlőrincről érkeztek, ott több mint 10 perccel később érkezett be a járat a megállóba, volt egy csatlakozási pontjuk, 7:30-kor, ám ezt így nem érték el, a pécsi mohácsi útig szerettek volna menni.

– Most helyi járattal mennénk tovább a munkahelyre, meglátjuk, hogy az megy-e majd egyáltalán 

– fogalmaztak.

Általánosságban a város buszmegállóiban egy kicsit kevesebb ember várakozott mint egy átlagos hétfő reggel. Valószínűleg akinek volt más lehetősége, most más közlekedési formát választott. Minden pécsi helyi járatú buszmegállóban már messziről látható volt a narancssárga figyelemfelhívó tájékoztatás, melyen az ügyfélszolgálat telefonszámát, a diszpécserszolgálat telefonszámát és a weboldaluk címét is feltüntették, ezzel is segítve az utasokat a tájékozódásban.

Mint arról a Tüke Busz honlapján is beszámoltak, január 28-án vasárnap a normál menetrendben 1171 járat közlekedne. A sztrájkmenetrendben e járatok 99,1 %-a, vagyis 1161 járat indításával (a normál menetrendhez képest összesen 10 járattal kevesebbel) biztosítható az elégséges szolgáltatás. Január 29-én, hétfőn a normál menetrend szerint 1884 járat indulna, a sztrájkmenetrendben e járatok 72,3%-a, vagyis 1363 járat indításával (a normál menetrendhez képest összesen 521 járattal kevesebbel) biztosítható az elégséges szolgáltatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!