Beruházás

2024.01.21. 12:00

Ismét zöldebb lett Szentlőrinc: lezárult az Urbach téri fejlesztés

Szentlőrinc Város Önkormányzata, a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett Zöld város kialakítása pályázati felhívásra. A cél megvalósítására több mint kétszázötven millió vissza nem térítendő támogatást kapott.

Mohay Réka

Képünk illusztráció

Fotó: Nagy Balázs

A fejlesztés a Széchenyi 2020 keretében valósult meg. A projekt fő célja a város központjában, lakóházak szomszédságában található, és mára elavult Urbach tér/park fejlesztése volt. A jelenleg játszótérként és közösségi térként funkcionáló tér új, a mai kor követelményeinek megfelelő játszótéri elemekkel gazdagodott mind a kisgyermekek, mind az iskolás korúak, és a felnőttek számára is kikapcsolódási lehetőséget biztosítva. Új közlekedési útvonalakat alakítottak ki, megújult a közvilágítás, valamint az esetleges rongálások elkerülése érdekében biztonsági kamerák telepítése is megvalósult. Kialakításra került egy vendéglátó egység a tér szomszédságában lévő sportpálya területén, mely a tér, és a sportpályára érkező látogatók kiszolgálásáról gondoskodik.

A városban kiemelkedő társadalmi igény volt egy minden korosztályt számára kielégítő szabadidőpark kialakítására, mely nemcsak a testmozgást célozza meg, hanem lehetőséget biztosít a szociális kapcsolatok elmélyítésére, és a kulturális és közösségi események helyszínéül is tud szolgálni. Az Urbach téren és környékén, ahol a beruházás megvalósult Szentlőrinc lakosságának több mint fele él. A tér mellett található általános iskolában több mint 500 gyerek tanul a városból és a környező településekről. Nem messze található a sajátos nevelésű igényű (SNI) gyerekek és enyhe fokú fogyatékos gyermekek iskolája is, ők is naponta tudják használni a parkot. Az új park kulturális, oktatási és sportolási célokat is kielégít, valamint hozzájárul a környezettudatosságra neveléshez.

A projekt 2018.09.01-jén indult és 2023.12.31-én sikeresen lezárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!