Balesetveszély

2024.01.10. 07:00

Javítás helyett betonelemeket raktak a bicikliútra a tüskésréti játszótéren

Balesetveszélyes betontömböket tettek ki a legkisebbek által használt kerékpár­útra ahelyett, hogy pár tízezer forintot költenének egy süllyesztett trambulin megjavítására.

Bóka Máté Ciprián

A szülők szerint már lassan egy esztendeje, de legalábbis már fél éve is annak, hogy az egyik legnépszerűbb játszótéren, a Tüskésréten körbefutó bicikliútra betontömbökből kiálló jelzőkarókat helyeztek el. Vélhetően a pécsi önkormányzat részéről történt az akció, hiszen elvileg az önkormányzatnak, vagy a Biokomnak kellene rendben tartania a területet – de ennek nyomát leginkább nagyítóval látni. 

Csak a szerencsén múlott 

Eddig csak a szerencsén múlott, hogy az ott tekerő, szaladgáló gyermekek nem verték be a fejüket a betontömbökbe, vagy estek át rajtuk úgy, hogy kórházba szállítsák őket súlyos sérüléssel. 
A balesetveszélyes öltettel egyébként az lehetett a cél, hogy az ottani, szintén balesetveszélyes, földbe süllyesztett aprócska, hónapok óta javításra váró trambulint szalagokkal elkerítsék. Igaz, ezzel a kiszakadt trambulin nem lett biztonságosabb, hiszen a szalag alatt még egy ötéves gyermek is átfér és ugyanúgy kitörheti lábát a lyukban. 

Cikkünk kapcsán a Biokom Nkft. részéről leszögezték, hogy a játszóteret nem a Biokom üzemelteti, hanem egy magáncég. Ezzel kapcsolatban viszont megjegyezhető, hogy az érintett terület az önkormányzat tulajdonában van, s az önkormányzat közterületi fejlesztéseivel, karbantartási munkáival jellemzően a Biokom Nkft.-t bízzák meg városszerte. 

 

Leszakadt a hinta is félig 
A játszótéren ugyanakkor a fészekhinta is félig le van már szakadva, de az ottani, környezettudatosságra nevelő játékelemek sem működnek, ahogyan a mosdó állapota is hagy kívánnivalót maga után. 

Rendben kellene tartaniuk 
A tüskésréti szabadidőparkot még az előző városvezetés idején alakították ki, amiben nagy szerepe volt Csizi Péter fideszes parlamenti képviselőnek is. Akkor rendezték a tavat és környezetét, építettek utat, közvilágítást, mellékhelyiséget, hoztak létre az említett játszóterek mellett futópályát, műfüves focipályát, kültéri kondiparkot, illetve wakeboardpályát a tavon. A pécsiek azonban 2019-ben elégedetlenek voltak ezzel a jobboldali városvezetéssel és inkább a mostani városvezetésre szavaztak, Csizi helyett pedig Mellár Tamás baloldali képviselőt választották meg, akinek jelenléte Pécsen leginkább kampány idején észrevehető. Ezen mostani irányítóknak a meglévő létesítményeket kellene csak karbantartania, megőriznie – ennek eredményét mindenki láthatja. 

 

Majdnem elbukták 
A mostani városvezetők idejében épült még egy, az attrakciókat kisebb részt kiegészítő kerékpáros pumpapálya részben kormányzati támogatással. Ám ezt is szinte csak az utolsó pillanatban hozták össze, majdnem elbukták a forrást és még határidő-módosítást is kellett kérniük a projekt befejezésére. Komlón ehhez képest már jóval korábban elkészült ugyanezen állami projekt keretében az ottani pumpapálya. 
 

 

Cikkünk kapcsán a Biokom Nkft. részéről leszögezték, hogy a játszóteret nem a Biokom üzemelteti, hanem egy magáncég

Ezzel kapcsolatban viszont megjegyezhető, hogy az érintett terület az önkormányzat tulajdonában van, s az önkormányzat közterületi fejlesztéseivel, karbantartási munkáival jellemzően a Biokom Nkft.-t bízzák meg városszerte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!