Gazdaságfejlesztés kell

2024.01.16. 07:00

Kecskeméten már megoldották, hogy áprilistól ingyenes legyen a tömegközlekedés mindenkinek

Bóka Máté Ciprián

Az elmúlt években 16 milliárdosra hizlalt baloldali önkormányzati adósságállomány, valamint az érdemi gazdaságfejlesztés hiánya olyan célokat is megakadályozhat, amelyeket a Pécsnél kisebb, ám gazdaságilag jóval erősebb városokban meg tudnak valósítani. Kecskeméten ugyanis a minap jelentette be a város fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia azt, hogy ingyenessé válhat áprilistól a diákok és a nyugdíjasok helyi közlekedése Kecskeméten, a városban munkát vállalók havi bérletárait pedig a felére csökkentenék. Az elmúlt években az eddigi intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan nőtt  a tömegközlekedést választók száma a városban, amelynek megújítása érdekében lecserélték a buszflotta járműveit, a település a MÁV-val és a Volánnal is megegyezett arról, hogy elfogadják járataikon a város közigazgatási határán belül a kecskeméti bérleteket. 

Kecskeméten mindezt nyilvánvalóan a nemzeti oldal pénzügyi gazdálkodása, valamint a megfelelő gazdaságfejlesztési háttér biztosítja. Pécsen ugyanakkor az elmúlt években a jobboldal szerint megtorpant az az gazdaságfejlesztési folyamat, amelynek köszönhetően 2018-ra már pluszban zárhatott a pécsi önkormányzat, és 2019-ben már négymilliárdos többlettel adhatták át a város kulcsait a jelenlegi polgármesternek. Ehhez szükség volt arra is a kormány előbb a több mint 40 milliárdos baloldali adósságot konszolidálja, valamint a megörökölt önkormányzati szerkezet átalakításához 8,5 milliárdos visszatérítendő támogatást nyújtson. 

A baloldali városvezetés azonban 16 milliárdos adósságállományt halmozott fel, amit 2048-ig fizetnie kell a városlakóknak és az első nagyobb törlesztőrészlet 2027-től indul: akkor fogja az egymilliárdot megközelíteni a tőke- és a kamattörlesztés összege évente. Miután kiderült, hogy a pécsi baloldali önkormányzatot kereste meg először a világ legnagyobb elektromos autógyára, a BYD, de a város lehetőséget nem tudta a megragadni, és befektetőellenes határozattal riogatja a beruházókat, különösen lényeges lesz az, hogy a következő ciklusban ugyanez a szemlétet uralkodik-e a városházán, vagy pedig 180 fokos fordulat következik be.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!