Nem malmoztak

2024.01.06. 11:30

Minden hónapra jutott nagy fogás a NAV-nál 2023-ban

Minden tekintetben eredményes évet tudhat maga mögött a Nemzeti Adó- és Vámhivatala Baranyai Igazgatósága. Ezt nemcsak az ellenőrzések száma, hanem hatékonysága is alátámasztja. Gyakorlatilag minden hónapra jutott nagy fogás, mint az a hivatal éves összegzőjéből is kiderül.

Wald Kata

Illusztráció

Fotó: Lehoczky Péter

JANUÁR

Több a „visszaeső”

A NAV baranyai munkatársai az ünnepi időszakhoz kapcsolódóan kiemelten ellenőrizték a megye egész területén az adventi rendezvények, kitelepülések árusait, a fenyőfaárusokat, és a tűzijáték-kereskedőket.

Az ellenőrök – többek között – vizsgálták a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatással kapcsolatos előírások betartását, és a forgalmazott jövedéki termékek eredetét is. A revizorok több mint 210 ellenőrzést végeztek, melynek 11,3 százalékában tártak fel mulasztást, 11 alkalommal a nyugtaadás hiányát, 6 alkalommal pedig be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását állapították meg. Volt olyan adózó, aki nem a tényleges ellenértékről állította ki a nyugtát, nem rendelkezett pénztárgéppel, az alkalmazott áfamértéket helytelenül állapította meg, és volt olyan is, aki zárjegyköteles jövedéki terméket zárjegy hiányában birtokolt, értékesített. A mulasztók között több „visszaeső” is volt, akiket a hivatal az elmúlt 3 évben már elmarasztalt hasonló szabálytalanságok miatt.

A revizorok megjelenésére számíthattak az adózók, hiszen a fókuszpontba kerülő adózói kör várható ellenőrzését a hetente megjelenő adótraffipaxban közzétette a hivatal, ám az adózók ennek ellenére is követtek el szabálytalanságokat.

Az ellenőrzések 2023-ban is folytatódnak, ezért érdemes figyelemmel kísérni a www.nav.gov.hu oldalon, hetente megjelenő adótraffipaxot.

FEBRUÁR

Zártöréssel sem úszható meg a végrehajtás

Egy gépjármű értékesítéssel, javítással, és építési tevékenységgel foglalkozó vállalkozás közel 6 millió forintos tartozása miatt indított végrehajtást a NAV.

A társaság a hat lefoglalt gépjárműből az egyiket, visszadátumozott adás-vételi szerződéssel próbálta értékesíteni. A vevő nem tudta a nevére íratni a gépkocsit, mert a gépjármű-nyilvántartásban már szerepelt az elidegenítési és terhelési tilalom. Az értékesítés cselekménye kimeríti a zártörés bűntett fogalmát, amely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A zártörés „gyűjtőfogalom”, amelybe beletartozik a lefoglalt, zárolt vagy zár alá vett dolog végrehajtás alóli elvonása, mint például az értékesítése, az elhasználása, a megsemmisítése, vagy az elrejtése. A visszadátumozott szerződés, mint okirathamisítás, és az értékesítés, mint zártörés miatt a hivatal a feljelentést megtette.

A lefoglalt gépjárművek e-árverésen kapott ellenértékéből kerül kiegyenlítésre a tartozás. Abban az esetben, ha az összeg nem fedezi a teljes hátralékot, további vagyonelemek lefoglalására és árverezésére van szükség.

Gépjárművásárlás esetén érdemes előzetesen tájékozódni a gépjármű-nyilvántartásban, annak érdekében, hogy a megvásárolni kívánt gépkocsi tehermentes legyen, és a későbbiekben se okozzon kellemetlen meglepetéseket az ügylet.

„Márkás” zoknik a neten

A NAV baranyai munkatársai közérdekű bejelentés alapján találtak közel 100 pár hamis márkajelzésű zoknit egy interneten, ruházati termékeket hirdetőnél.

A hivatalhoz adózói bejelentés érkezett, arról hogy hamis termékek jelentek meg egy internetes hirdetésben. A jelzést követően a pénzügyőrök megkeresték az internetes oldalt, és rendeltek néhány pár zoknit és egy pólót. A helyszínen, a személyes átvételkor derült ki, hogy a márkásként hirdetett termékek valóban rosszminőségű hamisítványok.

Az eladónál talált további közel 100 pár, hamis Nike, Adidas, és Tommy Hilfiger védjeggyel ellátott zoknit és a pólót lefoglalták a hivatal munkatársai, és szabálysértési eljárást indítottak.

Mivel az értékesítő személy adószámmal sem rendelkezett, ezért az adószám hiányában végzett gazdasági tevékenység miatti felelősségre vonást sem kerülheti el.

A szabályok megszegése akár 150 ezer forintjába is kerülhet az árusnak.

Példamutatóan nyugtáztak a virágosok

A NAV baranyai igazgatósága – az adótraffipaxos, előzetes tájékoztatással– mindent megtett azért, hogy az adózók felkészülten várhassák – a szerelmeseken kívül - az ellenőröket is.

A revizorok a Valentin-nap alkalmával ötven virágboltban illetve közterületi árusnál ellenőriztek, és örömmel tapasztalták, hogy a kereskedők és őstermelők példásan tettek eleget mind a nyugtaadási, mind a foglalkoztatottakkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségeiknek. A próbavásárlások során mindössze egy virágboltos nem állított ki bizonylatot, egy másikat pedig a pénztárgép-kezelésnél vétett hiba miatt figyelmeztettek a hivatal munkatársai.

Az ellenőrök egyes esetekben a vágott virágok eredetét is ellenőrizték, de a rutinos kereskedők már az üzletben be tudták mutatni a beszerzésről szóló számláikat.

Remélhetőleg a pozitív tapasztalatok az igazgatóság további akcióiban, a Mohácsi Busójáráson, majd az anyák napi ellenőrzéssorozatban is gyarapodnak.

Mohácsi Busójárás sok mulasztással

Talán a baranyai adózókhoz könnyebben eljut a NAV megyei adótraffipax-üzenete arról, hogy a rendezvényt kiemelten ellenőrzik a hivatal munkatársai, talán a helyi adózók adótudatossága fokozottabb, mindenesetre idén is szinte csak más vármegyékből (Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok) érkező árusok mulasztottak el nyugtát adni a próbavásárlásokkor a Mohácsi Busójáráson.

A NAV revizorai csütörtöktől vizsgálták a rendezvényen a nyugtaadási kötelezettség betartását, a foglalkoztatottak bejelentését és az áruk eredetét, de míg a „bemelegítő napokon” csak elvétve jegyzőkönyveztek egy-egy súlyosabb mulasztást, vasárnapra már kirajzolódott a hagyományos trend, a 33 ellenőrzött kereskedő és vendéglátó közül 11 semmilyen bizonylatot nem adott az értékesítéskor, de akadt két olyan árus is, akik adószám és közterületfoglalási engedély nélkül folytattak kereskedelmi tevékenységet. A minden túlzás nélkül rendkívülinek mondható forgalmat bonyolító, bevételeltitkoláson ért kitelepülők akár többszázezres bírságra is számíthatnak.

Azok a vállalkozók teszik jól, akik a továbbiakban is odafigyelnek az alapvető kötelezettségeik teljesítésére, és figyelemmel kísérik a NAV adótraffipax-tájékoztatásait.

Nincs zárjegy – nincs kata

Akár a kataalanyiság vagy a kivaalanyiság elvesztésével is járhat a zárjegyköteles alkoholtermékek zárjegy nélküli forgalmazása.

A NAV baranyai munkatársai rendszeresen ellenőrzik a zárjegyköteles termékek forgalmazását. Az utóbbi időszakban megszaporodtak a zárjegy nélküli alkoholtermék- értékesítések. A jövedéki kereskedők jelentős hányada nem tudja, hogy mit kell tennie, ha a termékről leválik a zárjegy vagy megsérül.

Mivel ezek a termékek csak zárjeggyel hozhatók forgalomba, és birtokolni is csak így lehet, fontos lenne tudni a kapcsolódó szabályokat. A levált vagy sérült zárjegyről leltárt kell készíteni és be kell jelenteni a NAV-hoz, új zárjegy igénylése miatt. Az új zárjegy felhelyezéséig a terméket ki kell vonni a forgalomból és elkülönítve kell tárolni.

Amennyiben a helyszíni ellenőrzéskor a zárjegyköteles terméken nincs zárjegy, a hivatal azt lefoglalhatja, és jövedéki bírságot szabhat ki. A bírság kiszabása mellett, az egyik legfontosabb jogkövetkezmény lehet a kataalanyiság vagy a kivaalanyiság elvesztése.

A témában részletes tájékoztató olvasható a NAV-honlapján elérhető 86-os és 90-es számú információs füzetben.

MÁRCIUS

Katások figyelem! Nem mindegy, hogy kinek számláznak!

A katásoknak különösen fontosak a számlázási beállítások!

Katásokat érintő fontos szabály, hogy ha kifizetőtől (2022. november 1-jétől termékértékesítésből vagy szolgáltatásnyújtásból származó) bevételt szereznek, akkor a kataalanyiságuk megszűnik.

A hivatal munkatársai a bevételek ellenőrzésekor több esetben tapasztalták, hogy a katások az Online Számlázó program használatakor nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy milyen adóalanyi minőségű vevő felé számláznak, ezért gyakran tévesen tüntetik fel az adószámokat.

Ez azt jelenti, hogy magánszemély részére történő termékértékesítéskor, de még gyakrabban szolgáltatásnyújtáskor, ha a magánszemély egyébként egyéni vállalkozó is, és van adószáma, akkor az szerepel a kiállított számlán. Ezáltal viszont az értékesítés kifizető részére történő értékesítéssé válik.

Ennek jellemzően az az oka, hogy a számlázó programok lehetőséget biztosítanak a partnertörzs használatára, melyben a partneradatok egyszeri megadásával a számlára automatikusan feltöltésre kerül a vevői adószám, melyet az adózók a számla kiállításakor figyelmen kívül hagynak. Így bár magánszemély részére történik a számlán szereplő termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, a bizonylat mégis kifizetőnek kiállított számlának minősül.

Ezért felhívjuk a katások figyelmét, hogy az online számlázó program használatakor fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy pontosan kinek is állítják ki a számlát, magánszemélynek vagy vállalkozónak. Ebben nagy segítség, hogy a számlázó programok egy része - ha az adózó a beállításait megfelelően módosítja – képes arra, hogy figyelmeztesse a számlát kiállító katás adózót, ha kifizetőnek állítana ki számlát, ezzel elkerülve azt, hogy kifizetői bevételt szerezzen, amely miatt elveszítheti katalanyiságát.

Jogkövető virágárusok

A Valentin-napi félszáz ellenőrzésen edződött, adótraffipaxot figyelemmel kísérő, jogkövető baranyai virágosok a nemzetközi nőnapon is tudták, hogyha az adó-és vámhivatal munkatársai a próbavásárlásról kapnak nyugtát, valamint nincs feketén foglalkoztatott dolgozó és igazolatlan eredetű áru az árusítóhelyen, akkor nincs mitől tartaniuk.

A revizorok a jeles napon, 55 helyszínen ellenőriztek, de egyetlen esetben sem kellett a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását jegyzőkönyvezniük, be nem jelentett foglalkoztatottal pedig mindössze egy üzletben találkoztak. A virágkereskedők az áruk eredetét is hiánytalanul igazolták, és csak egy esetben fordult elő a pénztárgép használatával összefüggő kisebb mulasztás.

A virágértékesítéssel foglalkozó adózók legközelebb anyák napján számíthatnak fokozott ellenőrzéssorozatra, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a NAV ellenőrei – kiváltképpen az online pénztárgépek szolgáltatta adatok alapján – ne látogatnák addig is az árusokat.

ÁPRILIS

Hamis autófelszerelések a vásárban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal baranyai munkatársai egy baranyai vásárban több mint ezer darab hamis autófelszerelést foglaltak le.

A pénzügyőrök egy baranyai vásár területén ellenőrizték az árusok termékeit, amikor feltűnt nekik egy autófelszerelést, autótartozékokat kínáló eladó. Hamar kiderült, hogy a termékek hamisak. Az eladó egy közösségi oldalon is hirdette termékeit, árukészletét pedig otthon raktározta.

A több mint ezer, kétmillió forint értékű, különféle márkájú (Volkswagen, BMW, Mercedes, Audi, Chrysler, Volvo, stb.) fejtámlahuzatot, kulcstartót, hűtőrácsdíszt, övvédőt, ülésréskitöltőt, küszöb- és szélvédő matricát a NAV munkatársai lefoglalták.

A pénzügyőrök iparjogvédelmi jogok megsértése miatt feljelentést tettek.

Húsvéti ellenőrzések

Tojás, sonka, friss zöldség, tojásfesték, és a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket árusító adózók voltak a NAV célkeresztjében az ünnepi ellenőrzéssorozatban, amelyben 7 vizsgálat végződött mulasztás jegyzőkönyvezésével.

A NAV baranyai munkatársai 114 alkalommal ellenőrizték főként a közterületeken, piacokon árusítóknál a tojás, a sonka, a friss zöldségek, a tojásfestékek, a locsolókölnik, a csokoládék és az ünnephez kapcsolódó egyéb termékek, ajándékok értékesítését.

Bár az akció részleteit a NAV előzetesen közzétette az adótraffipaxban, így is voltak olyanok, akiket szabályszegésen kaptak az ellenőrök: 5 adózónál állapították meg a nyugta- és számlaadási kötelezettség elmulasztását, 1 esetben tárták fel be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását, és egy adózónál pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségszegés miatt indítottak eljárást.

A mulasztók a jogszabályi előírások alapján egymillió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthatnak, de további jogkövetkezményként akár a kedvezőbb adózási módokra vonatkozó jogosultságukat is elveszíthetik.

MÁJUS

Nem mindegy, hogy 40 vagy 80!

A katáról átalányadózásra áttérő fotósoknál, operatőröknél és vágóknál nagyon fontos, hogy az érvényesíthető költséghányadokat pontosan alkalmazzák, mert nem mindegy, hogy családi esemény videózásával, fotózásával vagy egy televízióműsor elkészítésével bízzák meg őket.

Az átalányadózó egyéni vállalkozók a 40, a 80, és a 90 százalékos költséghányadok közül választhatnak a folytatott tevékenységük alapján. Ha az adózó több olyan tevékenységet is végez, amelyekre eltérő költséghányadok vonatkoznak, akkor az alacsonyabb százalékot kell alkalmaznia.

A kamerával dolgozók, jellemzően televíziós műsorokat készítők (operatőrök, vágók), esetenként családi események például esküvők megörökítésére is megbízást kapnak. A termékek és szolgáltatások osztályozási rendszere (TESZOR) szerinti besorolás ezeket a tevékenységeket egyértelműen elhatárolja egymástól, azonban, ha ezeket a szolgáltatásokat valaki átalányadózó egyéni vállalkozóként végzi, akkor a megfelelő költséghányadok (40 vagy 80 százalék) alkalmazására oda kell figyelni.

A televíziós műsorgyártás és utómunkálatai (operatőr, vágó) a TESZOR 59-es csoportba tartoznak, és a 40 százalékos költséghányad kapcsolódik hozzá. A családi esemény (esküvő) megörökítése videófilmen pedig a TESZOR 74.20-as csoportba tartozik, és a 80 százalékos költséghányad alkalmazható. Így például, ha az átalányadózó operatőr esküvői videófelvételt és televíziós műsort is készít, akkor az alacsonyabb, 40 százalékos költséghányaddal számolhatja ki a jövedelmét.

A hivatal a jogkövetési vizsgálatok részeként nagy hangsúlyt fektet a helyes költséghányadok alkalmazásának ellenőrzésére is.

Variációk háztartásvezetők(idősgondozók) közvetítésének áfájára

A háztartásvezetők(idősgondozók) németországi közvetítésével foglalkozó magyar vállalkozó áfamentes számlákat állított ki az általa nyújtott szolgáltatásról, azonban a bevételét az áfabevallásában nem, göngyölített, visszaigényelhető adót viszont szerepeltetett. Ezen ellentmondás miatt indult vizsgálat az adózónál.

A NAV ellenőreinek azon kérdésére, hogy miért nem szerepel áfa a számlákon, több válaszvariációt is megfogalmazott az adózó, attól függően, hogy éppen melyikkel vélte alátámasztani a saját igazát.

Variáció 1.: egészségügyi tevékenységet folytat, amely adómentes.

Amennyiben a folytatott tevékenység egészségügyi lenne (de nem az), akkor a levonási jogát sem gyakorolhatta volna a közvetítő.

Variáció 2.: munkaerő-kölcsönzést folytat, amely adómentes.

Ez még igaz is lehetne, de csak Közösségen kívüli ügyletekre. Németország a Közösség tagja.

Variáció 3.: a teljesítés helye ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás okán a szolgáltatásnyújtás helyén, ebben az esetben Németországban van, így csak ott adóköteles, Magyarországon nem.

A háztartásvezetési(idősgondozási) feladatok közé a takarítás, a főzés, a bevásárlás, a kutyasétáltatás, a kertgondozás, a segítségnyújtás a tisztálkodásban, mozgásban, és az alapvető ápolás tartozott, a gondozó bentlakásával. Így az adózó tevékenysége nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás. Amennyiben az lenne, akkor a közvetítőnek németországi adószámmal kellene rendelkeznie.

A szolgáltatás teljesítési helyét nem adóalany megrendelő (németországi gondozott) esetén a szolgáltatás nyújtójának gazdasági letelepedése határozza meg, amely a közvetítő esetében Magyarország. Ebből következik, hogy 27 százalékos áfát tartalmazó számlákat kellett volna kiállítani a gondozottak felé.

Az adózó a helytelen számlázási gyakorlata miatt, az elévülési időn belül, több évre visszamenőleg is elmulasztotta az áfafizetési kötelezettségét teljesíteni, így több mint 150 millió forint adókülönbözetet kell most megfizetnie.

Szezonnyitó tájékoztatót tartott a NAV a kamarával közös szervezésben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága második alkalommal tartott szezonnyitó tájékoztatót a Pécs Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közös szervezésben, a nyári időszakban, rendezvényeken résztvevő, kitelepülő vendéglátósoknak.

A tájékoztató témái a nyári ellenőrzések voltak, a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgép használata (az adózók által elkövetett tipikus hibák), a leltárellenőrzés, a szabályos foglalkoztatás (a bejelentés helyes menete), az áruk eredetének vizsgálata, a forgalomszámlálás, valamint a jövedéki ellenőrzések, a kitelepüléses pálinka- és borértékesítés és a sérült vagy leesett zárjegyek kezelése.

Az érdeklődők tájékozódhattak az aktuális szabályokról, és kérdéseikre is választ kaphattak.

A leggyakoribb kérdések a foglalkoztatási módok elkülönítésére, a pénztárgép használatára kötelezett adózók körének pontosítására, a szállítólevelek alkalmazhatóságára, a borravaló elszámolására, a borkiméréshez kapcsolódó adózói teendőkre, valamint a zárjegyek pótlására vonatkoztak.

Az érdeklődők egy rövid tájékoztatót is kaptak, amely a legfontosabb teendőkre hívja fel a figyelmet.

JÚNIUS

Dupla vagy semmi!

A NAV baranyai munkatársai internetes felületen olvasott hirdetés alapján rendeltek digitális adathordozókat. A pénzügyőrök a megbeszélt helyen és időben megjelentek átvenni az termékeket, amelyekről hamar kiderültek, hogy nem rendelkeznek az üreshordozói díj megfizetését igazoló hologramos Artisjus matricákkal. Szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt - a termékek lefoglalása mellett - szabálysértési eljárás indult a hirdető ellen.

A helyszínről távozva, Pécs belvárosában, a hivatal munkatársai összefutottak egy már jól ismert, kaposvári „illatos banda” tagjaival, akik fő profiljuknak megfelelően, hamis parfümöket próbáltak értékesíteni eredetiként egy gyanútlan vásárlónak. Az adás-vételt meghiúsítva, a pénzügyőrök lefoglalták a parfümöket, és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak.

Amennyiben minőségi, eredeti termékeket szeretnénk vásárolni, azokat mindig hiteles forrásból szerezzük be, annak érdekében, hogy később se bánjuk meg a vásárlást! A hamis termékek összetétele egészségkárosító hatású lehet!

 

JÚLIUS

Automaták ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a korábbi ellenőrzések tapasztalatai alapján júniustól fokozottan ellenőrzi a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket és üzemeltetőiket.

A revizorok főként azokat az automatákat vizsgálják, ahol az üzemeltető bejelentette a szüneteltetést vagy a tevékenység megszüntetését, illetve nem tett eleget az üzembehelyezéssel kapcsolatos kötelezettségeinek, tehát nem jelentette be az automatát, nem kért, vagy nem helyezte ki a regisztrációs számot.

Baranyában a vizsgált automaták felénél találtak valamilyen szabálytalanságot a hivatal munkatársai, mint például nem valós üzemeltetési cím bejelentése, regisztrációs szám hiánya, automata felügyeleti egység (AFE) hiánya, adószám nélküli üzemeltetés.

A kisebb mulasztások a hiányosságok pótlásával rendezhetők, de a súlyos jogszabálysértések esetén akár az egymillió forintot is elérheti a bírság, és a szabályszegők adóvizsgálatra is számíthatnak.

A megyében is folytatódik az automaták és üzemeltetőik ellenőrzése.

Nem érdemes szabályt szegni

A NAV baranyai munkatársai egy Pécsett működő, elektronikus cigarettákat, töltőfolyadékokat és egyéb, elektronikus cigarettákhoz kapcsolódó kiegészítőket értékesítő üzletben végeztek ellenőrzést. A vizsgálat során kiderült, hogy a „dohánybolt” működéséhez szükséges szakhatósági engedélyek hiányoztak, a külföldről, interneten keresztül megrendelt és a boltban forgalmazott folyadékok pedig – a NAV Szakértői Intézetének szakmai véleménye alapján – nikotint, dohányt, visszanyert dohányt, dohánypótlót nem tartalmazó, égés nélküli belégzésre szánt termékek, és mint ilyenek, a jövedéki törvény szerinti töltőfolyadéknak és így jövedéki terméknek minősülnek. A hivatal a töltőfolyadékok lefoglalása és megsemmisítésének elrendelése mellett, több mint 3 millió forintos jövedéki bírságot szabott ki.

Az üzemeltető emellett olyan termékeket is árusított, amelyek beszerzését nem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért további 250 ezer forintos mulasztási bírságot kell fizetnie, valamint az üzletet 12 napra lezárta a NAV. A revizorok ezen túlmenően azt is megállapították, hogy az adózó nem teljesítette az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét, mely miatt szintén eljárást indítottak.

Az adóhivatal idén is kiemelten ellenőrzi a jövedéki szabályok betartását, ezért ellenőrzésekre valamennyi, jövedéki terméket árusító vendéglátóhelyen és üzletben számítani lehet.

AUGUSZTUS

Hamis mosószerek a neten

A közösségi piactéren hirdetett hamis mosószereket foglaltak le a baranyai pénzügyőrök.

A NAV baranyai munkatársai egy hirdetésre figyeltek fel az egyik közösségi oldalon, amelyen nagyon kedvező áron kínáltak Persil, Ariel, és Lenor márkájú mosószereket és öblítőket. A hirdetésben szereplő alacsony árak, valamint a fotókon látható jelölések alapján merült fel a gyanú, hogy a termékek hamisak.

A hirdetőnél végzett ellenőrzéskor beigazolódott a gyanú, és valóban hamis termékeket kínált az adószámmal nem rendelkező magánszemély, ezért a pénzügyőrök lefoglalták a 150 liter hamis mosószert és öblítőt. Az eladó jelentős összegű bírságra számíthat.

A hamis termékek egészségügyi kockázatot jelentenek, mert eredetük és összetételük ismeretlen, ezért az egészségre ártalmasak lehetnek.

Mosószerből sosem elég

Újabb, közösségi piactéren hamis mosószereket értékesítőre csaptak le a baranyai pénzügyőrök.

A NAV baranyai munkatársai ismét egy hirdetésre figyeltek fel az egyik közösségi oldalon, ahol Persil, Ariel, Tomi, Lenor, Cocolino, Jar és Domestos márkájú mosószereket, öblítőket, mosogatószereket és tisztítószereket hirdettek szokatlanul alacsony áron.

A hirdetőnél végzett helyszíni ellenőrzéskor előkerültek a hamis termékek, ezért a pénzügyőrök lefoglalták a több mint 600 liter hamis árut. A védjegyjogosultakat ért vagyoni hátrány meghaladja az 500 ezer forintot, ezért a pénzügyőrök az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak.

A bizonytalan, nem ellenőrzött forrásból származó hamis vegyi termékek károsak lehetnek az egészségre, allergiát, bőrproblémákat, és maradandó betegségeket okozhatnak.

Mindig figyeljünk arra, hogy csak igazolt eredetű árut vásároljunk, megfelelő minőségben!

SZEPTEMBER

Pálinka az ásványvizes palackban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal baranyai ellenőrei egy palack ásványvizet vásároltak egy kocsmában, azonban amikor a revizor kinyitotta a palackot és inni kezdett belőle, elég nagy meglepetés érte. A palackban a legdurvább kerítésszaggató itóka volt.

Az elsápadt alkalmazott és a kocsmát üzemeltető egyéni vállalkozó együtt győzködték a revizorokat, hogy a pálinka egy másik alkalmazotté, aki bizony szeret időnként belehúzni.

Az italhűtőből előkerült egy újabb palack pálinka is. Az italok eredetét a vállalkozó nem tudta igazolni, ezért azokat a hivatal munkatársai lefoglalták és jövedéki eljárást indítottak.

Szabálytalanul működtetett automaták

Az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automaták szabályos működtetésének ellenőrzése kiemelt fontosságú. Az elmúlt időszakban két olyan eset is akadt Baranyában, amikor az automata működtetése több szempontból sem felelt meg a szabályoknak.

Az egyik vállalkozó kávéautomatákat üzemeltetett két városban, azonban egyiket sem regisztrálta, és az AFE-egységek egyedi azonosítószámot sem tüntette fel a gépeken. A többszörös mulasztás miatt 450 ezer forint mulasztási bírságot kell fizetnie.

A másik szabálysértő a testvérétől kapott édességautomatát üzemeltette adószám hiányában és regisztráció nélkül. Erről a berendezésről is hiányzott a regisztrációs szám, valamint az AFE AP szám is. Az adózónak a mulasztások miatt 200 ezer forint bírságot kell fizetnie.

Kedvezményes áfa a vendéglátásban

Az étkezőhelyi vendéglátásban a kedvezményes, 5 százalékos adómérték az étel- és helyben készített, alkoholmentes italforgalomra alkalmazható, ha az a TESZOR’ 15 szerint 56.10-es kódú, vagyis az éttermi és mozgóvendéglátás alá tartozik, és az ügylet (azonnali, helyben fogyasztást biztosító) szolgáltatásnak minősül.

Ebbe a tevékenységi csoportba tartozik az ételszolgáltatás teljes kiszolgálással, az ételszolgáltatás vasúti étkezőkocsiban, az önkiszolgáló ételkiszolgálás, és az egyéb ételszolgáltatás (például ételkészítés elvitelre, fagylaltozók, cukrászdák, szendvics értékesítése automatán keresztül).

A kedvezményes adómérték alkalmazásának nem akadálya, ha az étel nem helyben készült, csak az a fontos, hogy az ételek és italok közvetlen fogyasztásra alkalmasak legyenek.

Nem tartozik a kedvezményes adómérték alá például a rendezvényi étkeztetés és az üzemi étkeztetés sem.

A kizárólag italforgalmat tartalmazó szolgáltatás csak abban az esetben tartozik a kedvezményes adómérték alá, ha a felszolgált ital helyben készült és nem tartalmaz alkoholt, valamint éttermi és mozgó vendéglátás keretében valósul meg.

Amennyiben a szolgáltató nem különíti el a kedvezményes adómértékű és azon kívüli forgalom adóalapját, például fix áras korlátlan étel- és italfogyasztásról van szó vagy olyan fix áras menüt kínál, amelyhez egy palackozott üdítő is tartozik, akkor a 27 százalékos áfamértéket kell alkalmaznia.

Az alkoholt tartalmazó étel nem akadálya a kedvezményes adómérték alkalmazásának, mert az ételre nem vonatkozik az alkoholmentesség.

A zárjegykezelés legfontosabb szabályai

Az elmúlt időszakban több esetben találkoztak a NAV baranyai munkatársai a vendéglátóhelyek ellenőrzésekor zárjegy nélküli, igazolatlan eredetű alkoholtermékekkel.

Az alkoholtermék („rövid ital”) zárjegyköteles jövedéki terméknek minősül, amelyet csak zárjeggyel ellátva szabad belföldön forgalmazni. A vendéglátóhelyeken és a kiskereskedelmi üzletekben a forgalmazási céllal tartott alkoholterméket csak zárjeggyel ellátva lehet jogszerűen birtokolni.

Ha az alkoholtermék zárjegye levált, de a terméket tovább kívánja az adózó forgalmazni, akkor azt leltárba kell venni kétpéldányos leltárjegyzéken, és a leltáradatokat a következő munkanap végéig a NAV-nak be kell jelenteni a ”Bejelentés a szabadforgalomban levált, sérült zárjegy pótlásának igényéről” elnevezésű, NAV_J35 jelű nyomtatványon. Az italt ki kell vonni a forgalomból, és a levált zárjeggyel együtt, elkülönítve kell tárolni az üzlet raktárában vagy más, kiszolgálásra nem használt részében.

A hivatal munkatársai az új zárjegy felhelyezésével egyidejűleg a levált zárjegyet megsemmisítik, vagy elszállítják.

Abban az esetben, ha a gyűjtőcsomagolás felbontásakor talál az adózó zárjegy nélküli alkoholterméket, akkor azt is haladéktalanul, és véglegesen ki kell vonni a forgalomból, arról szintén leltárjegyzéket kell készíteni, és be kell jelenteni a NAV-hoz.

Zárjegyköteles alkoholtermék esetén az eredet és a jogszerű birtoklás igazolásaként a zárjegy, és az adózó nevére szóló számla vagy szállítólevél, vagy borkísérő okmány, vagy e-EKO dokumentum fogadható el.

Amennyiben az adózó nem tudja bemutatni a levált zárjegyet, nem mentesülhet a zárjegy hiányának jogkövetkezményei alól, még azzal a „szokásos” védekezéssel sem, hogy a zárjegy a palack kibontásakor leesett, vagy a palackról a hűtőben tárolásakor leázott.

A jövedéki szabályok megsértése miatt alkalmazott szankciókon (jövedéki bírság, elkobzás, üzletzárás) túl egyéb következményei is lehetnek a szabálytalan zárjegykezelésnek, mint például a kivaalanyiság megszűnése, és az ezzel járó kedvező adózási mód elvesztése.

A témában részletes tájékoztató olvasható a NAV 86-os számú, jövedéki kis- és nagykereskedelemről szóló információs füzetében, amely a hivatal honlapján is elérhető.

OKTÓBER

Trükkös megbízások

Reneszánszát éli egy régi adóelkerülési módszer, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Baranya vármegyei munkatársai szűrtek ki: jellemzően a vendéglátósok munkaszerződés helyett megbízási szerződést kötnek a munkavállalókkal azért, hogy elkerüljék

az alkalmazottak szabályos foglalkoztatásával járó kötelezettségeket. Ez a stratégia – dolgozónként – akár egymillió forintos bírság kiszabását is maga után vonhatja.

A vizsgált adózók megbízási szerződéssel alkalmaztak szakácsokat, konyhai kisegítőket, és ezekben életszerűtlenül alacsony megbízási díjakat határoztak meg. Mivel az adott hónapra kifizetett megbízási díjak nem érték el a minimálbér 30 százalékát – 2023-ban a 69 600 forintot –, így nem jött létre biztosítási jogviszony, ezért nem kellett bejelenteniük a dolgozókat.

Egy vendéglős azzal is próbálkozott, hogy a konyhai dolgozókkal HACCP-ellenőri feladatokra kötött szerződést, mivel úgy gondolta, hogy ezzel igazolhatja jelenlétüket, és így nem kell a személyzetet bejelentenie. A problémát az okozta, hogy azon túl, hogy a dolgozók nem ismerték az élelmiszer-biztonsági kockázatelemző rendszert, azaz nem tudtak a szerződés szerinti munkakörük mibenlétéről, az adóellenőrzés idején éppen mosogattak és egyéb kisegítő munkákat végeztek a konyhában.

A NAV nem a szerződés elnevezése, hanem a munkavégzés szerződés szerinti tényleges tartalma szerint dönti el, hogy a foglalkoztatás szabályos-e, például, ha megbízási szerződéssel úgy foglalkoztat a munkáltató valakit, hogy valójában leplezett munkaviszonyról van szó. Az ellenőrzött vendéglátók és kereskedők egyike sem tudta trükkjeivel megkerülni a jogszerű foglalkoztatás megállapítását.

A dolgozónkénti akár egymillió forintos mulasztási bírság mellett további büntetésként a szabálytalankodók felkerülnek „A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók” és „A rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók” nyilvános listájára is. Ezek az adózók a szabálytalan foglalkoztatás miatt adóvizsgálatra és az üzletük lezárására is számíthatnak.

Pálinka a horgonykamrában

Szerbia felől érkezett magyar vizekre egy üres szlovák uszály, melynek háromfős legénysége vámmentes áruként csak két-két doboz cigarettát és egy-egy liter alkoholt jelentett be a NAV mohácsi határkirendeltségén szolgálatot teljesítő pénzügyőröknek.

A hivatal munkatársai a hajó átvizsgálásakor, a horgonykamrában 80 liter ismeretlen eredetű alkoholt találtak fóliával és kabátokkal letakarva. A pálinka eredetét a legénység tagjai nem tudták hitelt érdemlően igazolni sem számlával, sem egyéb dokumentummal, azonban azt elmondták, hogy 3 ezer forintért vásárolták literjét.

A pénzügyőrök a pálinkát lefoglalták, és 266 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték a hajó személyzetét. A kapitány és a két matróz az összeget azonnal megfizette, így folytathatták az útjukat.

Az ismeretlen eredetű italokat a szabálytalan birtoklás, forgalmazás, valamint az egészségügyi kockázat miatt meg kell semmisíteni, ez lesz a sorsa a 80 liter pálinkának is.

Egy hőszivattyú titkos élete

A NAV baranyai munkatársai adózói életút- és kockázatelemzés eredményeképpen jutottak el egy kockázatosnak minősített vállalkozáshoz, mely az ellenőrzött időszakban, az áfabevallásában levonásba helyezte egy használt hőszivattyú beszerzéséről szóló számla áfatartalmát, amelyet egy magánszemélynek értékesített tovább, beszereléssel együtt. A vevő a saját családi házába történt beszerelést követően otthonfelújítási támogatást vett igénybe. Az ellenőrzéskor az eladó cég nem tudta igazolni a gép eredetét, és a továbbértékesítés a magánszemély felé, a beszerelési költséggel együtt, alacsonyabb áron történt, mint amennyiért a vállalkozás beszerezte a hőszivattyút.

A berendezés egyedi azonosító adatai ismeretében a hivatal munkatársai megkeresték a gyártót, és a kapott információk alapján már nyomon tudták követni, hogy hogyan cserélt gazdát a hőszivattyú. Kiderült, hogy már évekkel korábban leszállították a gépet a beszerelés helyszínére egy másik társaságnak, amely jelenleg is tulajdonosa szivattyúnak, és a cégvezető szerint nem volt tudomásuk arról, hogy beszerelték. Ennek a társaságnak a vezetője a vevő rokona.

Az eladó cég és a vevő nyilatkozatai zavarosak és ellentmondásosak voltak a hőszivattyú beszerzését és eladását illetően, valamint bizonyítani sem tudták az ügylet szabályos lebonyolítását, ezért a revizorok a 675 ezer forint áfa levonásba helyezését és a 328 ezer forint áfa visszaigénylését megakadályozták.

NOVEMBER

Halottak napi ellenőrzések tapasztalatai Baranyában

A NAV baranyai munkatársai a halloweenhez, a mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódóan - az adótraffipaxban előre tájékoztatva az érintetteket - Pécsett, Mohácson, Sásdon, Szigetváron, Harkányban, Komlón és Szentlőrincen 122 ellenőrzést végeztek a – főként közterületen – gyertyákat, mécseseket, virágokat, kegytárgyakat és egyéb kiegészítőket árusítóknál.

Az ellenőrök a próbavásárlások során négy alkalommal egyáltalán nem kaptak a nyugtát a vásárláskor, egy esetben a nyugtát nem a tényleges ellenértékről állították ki, valamint az egyik árus helytelenül alkalmazta az áfamértéket. A foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálatakor két dolgozónál derült ki, hogy a munkáltatójuk nem jelentette be az alkalmazásukat.

A szabályszegők között többen is visszaesők voltak: egy virágárus korábban be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott, most pedig a nyugtaadást mulasztotta el. Egy másik árus pedig rövid időn belül másodszor sem adott nyugtát a vásárlásról.

Összesen nyolc esetben állapítottak meg szabálytalanságot a revizorok. A mulasztók többszázezer forintos bírságra is számíthatnak.

DECEMBER

A taktikázásnál célravezetőbb az önkéntes jogkövetés

Mindent megpróbált megtenni, hogy kibújjon az adózás alól egy napenergiát hasznosító rendszerek eladásával foglalkozó társaság. Áfabevallásaiban nem szerepelt fizetendő adó, az ellenőrzéskor pedig visszatartotta a bekért dokumentumokat, és nem működött együtt a revizorokkal.

Az adózó az áfabevallásaiban kötelezettséget nem vallott, ezért a hivatal kockázatkezelési rendszere – a tevékenységet és az Online Számla rendszer adatait elemezve – jelezte a revizoroknak, hogy a bevallásban nem a valós adatok szerepelnek.

A NAV első körben megpróbálta önkéntes jogkövetésre felhívni az adózót, de a támogató eljárás sikertelen maradt, akárcsak az ezután indult jogkövetési vizsgálat. Az adóellenőrzés megkezdése után a cég menteni próbálta a menthetőt, és az adószámlájára több millió forintot átutalt, remélve az adóbírság csökkentését. Együttműködési hajlandóságot viszont továbbra sem mutatott, iratokat nem adott át, a kapcsolatot nem vette fel a hivatal munkatársaival.

Az ellenőrök a közösségi beszerzésekre vonatkozó kontrolladatok alapján nemzetközi információt kértek. A válasz nyomán rendelkezésükre álltak a külföldi beszállító által átadott iratok, amelyek az adózó vevőire vonatkozó adatokat is tartalmaztak. A fellelt vevők megküldték a cég kibocsátott számláit, amelyek alapján a revizorok megállapították a társaság fizetendő áfáját és környezetvédelmi termékdíját.

Ezek után hirtelen előkerültek a cég által befogadott számlák is, amelyeknek áfatartalmát levonásba akarták helyezni. A társaság, hogy elkerülje a becslési eljárást, átadta a környezetvédelmi termékdíjról szóló nyilvántartását, és néhány kibocsátott számlát is. A nyilvántartás azonban értelmezhetetlen tételeket tartalmazott – mint például a háromnyolcad darab raklap –, az átadott számlákat pedig már a vevők révén ismerte a hatóság.

Az időhúzással csak halasztani tudta adókötelezettségei megállapítását, viszont a támogató eljárás sikerével szemben, az akadályozás miatt csaknem 2 millió forint eljárási bírság rakódott a fizetendő adóra.

A több mint 13 millió forintos adófizetési kötelezettség megállapítását nem kerülhette el az adózó, a részben becsléssel megállapított adóeltitkolás miatt pedig emelt összegű adóbírsággal kell számolnia. Az önkéntes jogkövetés célravezetőbb és „olcsóbb” lett volna.

Nem jött be a manőver a közösségi adószámmal

Egy vadkamerát eladó cég spanyol vevője magánszemély volt és nem volt közösségi adószáma, az eladó mégis adómentes közösségi termékértékesítés miatt akarta visszaigényelni a beszerzési ár áfáját.

Az eladó közösségi értékesítési számláinak mindegyike módosító, helyesbítő számla volt, amit hónapokkal az adás-vétel után állítottak ki a vevő később megszerzett közösségi adószámának feltüntetésével. A számlázó program adatexportjából azonban kiderült, hogy az eredeti számlákon nem volt vevői közösségi adószám, csak egy azonosíthatatlan sorszám.

A vadkamerákat az eredeti számlák szerinti teljesítési időpontban leszállították, amit a spanyol adóhatóság is megerősített. Mint ahogy azt is, hogy a spanyol vevő első beszerzései a magyar eladótól nem adóalanyként, hanem magánszemélyként történtek a közösségi adószám kiadása előtt.

Mindezek alapján a magyar eladó termékértékesítése nem lehetett adómentes. A NAV határozatának kézhezvétele után lemondott fellebbezési jogáról, így megillette a feltételes adóbírság-kedvezmény. A 2,5 millió forint adókülönbözetet megfizette, így csak az adóbírság felét kell lerónia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!