A titokzatos baranyai iparos

2024.01.23. 17:30

Óriási életművet hozott létre Baranyában, most eladó a család kastélya

Jánosi Engel Adolf munkássága meghatározó szerepet játszott Pécs mellett egész Baranya vármegye történetében a 19. század folyamán. Az elkötelezett iparos nevét pécsi emléktábla, valamint egy elhagyatott komlói kastély is őrzi. Életműve azonban ennél sokkal gazdagabb.

Mohay Réka

Jánosi Engel Adolf 1820. február 6-án látta meg a napvilágot Pécsen, egy olyan korszakban, amikor az ország még a napóleoni háborúk utóhatásaitól térdre kényszerült. Édesapja, Engel Péter, az első izraeliták között volt, aki Bonyhádról a katolikus Pécsen telepedett le, és az akkori viszonyok között városi polgárrá válhatott. A család élete azonban nem volt könnyű, Adolf már fiatalon szembesült a nélkülözés kihívásaival. 

Az iparos tehetségét és vállalkozó szellemét már fiatalon felfedezték, a Lyceum utcában nyitott üzletében kezdetben bútorokkal és fatermékekkel kereskedett. Később már ipari vállalkozások, parkettagyárak és sóraktárak fűződtek a nevéhez, melyek hazai és nemzetközi hírnévre tettek szert. 

Engel Adolf tevékenysége nemcsak az iparban, hanem a közösség fejlesztésében is megmutatkozott. Számos ingatlant vásárolt, házat épített, és hozzájárult a város fejlődéséhez. 

A vállalkozó nemzetközi díjakat is elnyert, például az 1878-as párizsi világkiállításon szerzett aranyérem és az 1888-as pécsi országos kiállításon elnyert állami érem emelkedik ki a sok kitüntetés közül. Az iparos nemcsak vállalkozóként, hanem filantrópként is megmutatta magát. Elnökké választása után sokat tett a pécsi izraelita hitközségért, adományaival iskolákat és zsinagógákat alapított. 

Jánosi Engel Adolf életútja a komlói kőszénbányászat föllendítésével is összekapcsolódik. 1895-ben megvásárolt egy területet Somostető környékén, ahol megkezdte a szén kitermelését. Vállalkozása továbbfejlesztése érdekében vasútvonalat is létesített Komló és Felsőmindszent között, így sikeresen bekapcsolódott az országos szénkereskedelembe. 

Érdemeit elismerve Ferenc József magyar király 1887-ben nemesi rangra emelte 

A vállalkozó, iparos és filantróp élete Bécsben ért véget 1903-ban, de emlékét őrzi a térség, amelyért annyit munkálkodott. Komlón állított mellszobra, Pécsen, a Rákóczi úton a Konzum áruházzal szemben emléktáblája tanúskodik látható módon az egykori nemzetőrről – az 1848–49-es szabadságharc során ugyanis e tisztségben küzdött. 
Az elhagyatott Jánosi Engel Adolf-kastély is Baranyában áll, Komló-Mecsekjánosiban. A birtokot 1880-ban vásárolta meg a szénbányászat alapítója, a kastély 1900-ra épült meg, s az iparos családja főként szabadidős célra, vadászkastélyként használta. Megépítése óta eredeti formájában látható az épület, amely később csecsemőotthonként is működött. Sajnos már erősen megromlott állapotban van, felújításra vár, épp a közelmúltban adtuk hírül, hogy eladásra kínálják az épületet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!