Elnyert forrás

2024.01.08. 16:31

Újabb jelentős beruházások kezdődnek Harkányban

Jól indul az idei év a fürdővárosban, ugyanis megkezdődött az Élhető települések pályázati projekt kivitelezése. A kivitelezőkkel történő szerződéskötésen és a munkaterület átadáson részt vett Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke és Junácski András alelnök is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: ZS.K.

Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere köszöntőjében elmondta, még a ciklus kezdetén 2019. őszén harkányi önkormányzat akkor megválasztott képviselő testülete nagy célokat tűzött maga elé, mégpedig azt, hogy a zöld belváros programot folytatni kívánja, amely az előző önkormányzati ciklus egyik legnagyobb vállalása volt. Az elmúlt években megújultak a város közintézményei (Bolgár Múzeum-házasságkötő terem, a művelődési ház, az óvoda és a bölcsőde és az iskola udvara), de vannak még olyan területek, amelyek fejlesztésre szorulnak, és ezek megvalósítására most a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében elnyert 210 millió forint ad lehetőséget. A pályázat három terület fejlesztését foglalja magában: az óvoda utcájának, a Dankó Pista utcának a felújítását és kiszélesítését, valamint itt ingyenes parkolóhelyek kialakítását, a „drávaszabolcsi háromszögben” egy játszótér megépítését, és a sportcsarnok felújítását. A sportcsarnokban az elmúlt években több beruházást is megvalósítottak: helyrehozták a tetőt, megtörtént az épület korszerű energetikai korszerűsítése, és az akadálymentesítése, de a vizesblokkok felújítása még hátravan, valamint a kültéri sport és szabadidős eszközök még hiányoznak a sportcsarnok környékéről. A képviselő-testület nagy örömére ezeket mind meg tudják valósítani a TOP Plusz pályázat elnyert forrásából.

Őri László kiemelte: az Élhető Települések pályázati felhívás talán a legkomplexebb és legnépszerűbb, hiszen egymástól látszólag különálló fejlesztési igényeket lehet egy pályázat keretében megvalósítani. Baranya vármegyében a TOP Plusz keretében mintegy 76 ilyen projekt nyert támogatást, a beruházások összesen 9,8 milliárd forintból valósulhatnak meg. Junácski András elmondta, amikor 2021-ben elkezdték tervezni a TOP Plusz-os pályázati kiírásokat, akkor Baksai Endre Tamás polgármester azzal kereste meg az országgyűlési képviselőt, és a vármegyei önkormányzatot, hogy nagy hangsúlyt szeretne fektetni azokra a közösségi színtereket javító és erősítő beruházásokra, amelyek az azt megelőző időszakban is zajlottak a településen.

Nagy Csaba köszöntőjében beszélt a város töretlen fejlődéséről, az elmúlt években megvalósított beruházások összértéke több mint nyolcmilliárd forint volt.

– Ez azt bizonyítja számomra, hogy mind a testület, mind polgármester úr, mind pedig a vármegye vezetése kiemelten kezelte Harkány város fejlesztését, és ehhez még hozzá kell tennem a kormányzatot is, hiszen a Harkányi Gyógyfürdő az elmúlt évek során eddig közel 5,4 milliárd forintot meghaladó összegben kapott forrásokat a hazai költségvetésből 

– emelte ki a képviselő. Hozzátette: ha ezt a partneri együttműködést tudják tartani a kormányzat, a vármegyei vezetés, illetve a város vezetése között, akkor hasonlóan eredményes lehet az elkövetkezendő időszak is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!