Politikai kiszorítósdi

2024.01.26. 17:30

Váltásra várva: alkalmatlannak tartják a milliárdos cég csúcsvezetőjét

A kormányzati forrásokból vastagon finanszírozott, milliárdokból gazdálkodó városi cég vezetőjét alkalmatlannak és ötlettelennek tartják a képviselők, miután közölte, hogy nem tervez több bevételt elérni. Mint ismert, a pécsi kulturális megacég élére egy volt autókereskedő után a vállalat korábbi karbantartási vezetőjét nevezte ki a baloldali városvezetés.

Bóka Máté Ciprián

Néhány nappal ezelőtt jelentette be Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető, hogy a Pécs nemzetközi és hazai megítéléséhez, a turisztikai forgalom erősödéséhez nagyban hozzájárulna egy olyan várfesztivál, amellyel a baranyai vármegyeszékhely hősei előtt is tisztelegnének, és egyben Pécs legnagyobb, kulturális, gasztro és utcabál fesztiválja lenne. A több napos program létrehozásában mindenkire számítana: a vendéglátósokra, az iskolákra, az egyetemre, a püspökségre, a kézművesekre, a hagyományőrző és előadóművészi szervezetekre.

Elmaradt a nagyszabású elképzelés

A jelenlegi városvezetés hasonló új, önálló, magyar hagyományokra épülő nagyszabású elképzeléssel nem állt elő az elmúlt években. Elsősorban politikai kiszorítósdit játszottak a kulturális óriáscég, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. élén, mert a szocialista-DK-s belsős pénzügyi-politikai kör civakodni kezdett a milliárdokból gazdálkodó cég feletti uralmon. Előbb eltávolították a korábbi, művészeti-szakmai vezetést, majd pedig egy autókereskedéssel foglalkozó személyt emeltek a kormánytámogatásokat cég élére. Aztán a belharcnak ugyanígy áldozata lett ő is, helyére pedig azt a karbantartási vezetőt, Hummel Márk helyezték, akit éppen a korábbi igazgató szeretett volna eltávolítani a vállalattól. 

A Zsolnay-negyed különböző programjaira ugyan a koronavírus okozta lezárások súlyosan rányomták a bélyegüket, de az állami támogatást így is nagyvonalúan megkapták, miközben hosszú hónapokig programokat sem kellett finanszírozniuk. Később azonban már szabadon szervezhettek kisebb-nagyobb eseményeket.

Nincs terv a bevétel növelésére

Ilyen előzmények után a ZSÖK gazdálkodása és cégvezetése a minap is vihart kavart. Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek Frakció vezetője a legutóbbi közgyűlésen felidézte, hogy Hummel Márknak a néhány hónappal ezelőtti meghallgatásakor sem volt víziója arról, hogyan is szeretne bevételt növelni, immár viszont írásban is kijelentette, hogy erre nem is készül.

– Semmi elképzelése nincs arról, hogy hogyan építsen stratégiát, hogy a programok még több embert vonzzanak, hatékonyabbak legyenek. Rossz döntést hozott az önkormányzat a vezető kinevezésekor 

– összegzett a frakcióvezető. Erre válaszul a baloldaliaknak azonnal a jegyáremelés gondolata ugrott be, és Péterffy Attila egyik alpolgármestere, Ruzsa Csaba meglehetősen indulatosan érvelt amellett, hogy ők aztán nem emelnek árat, illetve bérleti díjakat.

Vidéki zászlóshajó lehetne a negyed

Csakhogy Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető lehűtötte. A nemzeti politikus felszólalásának lényege az volt, hogy ő szót sem ejtett jegyáremelésről, hanem arról, miként kellene több ember számára vonzóvá tenni a pécsi kulturális létesítményt, hogyan lehet olyan izgalmas programokat szervezni, amelyekkel sokakat meg tudnak mozgatni. A több bevétel után pedig színvonalasabb programokat tudnának lebonyolítani, és a Zsolnay Negyed be tudná tölteni azt a szerepet, amire eredetileg létrehozták: a magyar kultúra vidéki zászlóshajójaként működjön – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!