Megható ünnepség

2024.02.03. 18:30

Elbúcsúztatták Kozármisleny szeretett gyermekorvosát

Igazán megható nem hivatalos ünnepség keretében, kis betegei és szüleik körében búcsúztatták el pénteken Kozármisleny szeretett gyermekorvosát, dr. Gajdos Vilmát, aki több mint 30 év gyógyító munka után februárban nyugdíjba vonult.

Balikó Gergely

A kisváros általános iskolájának ebédlője kora este teljesen megtelt: mintegy százan, köztük gyerekek és szüleik búcsúztak a doktornőtől, akinek neve – mint Varga Éva igazgatónő köszöntőjében rámutatott – Kozármislenyben fogalom. Hosszú sorba rendeződve várták, hogy átadhassák ajándékaikat a gyerekek, akiknek szülei közül is jó páran annak idején szintén az ő betegei voltak. De nemcsak a doktornőtő, hanem asszisztensétől Ackermann-Miklós Annamáriától is szeretettel búcsúztak a jelenlévők.

Mindenkit megérintő pillanat volt, mikor Gajdos Vilma a meghatódottság könnyeivel küszködve mondott köszönetet és fejezte ki háláját szűkebb és tágabb értelemben vett családjának, valamint kollégáinak, akikkel – mint kiemelte – öröm volt együtt dolgozni. Egyúttal sok sikert kívánt utódjának, dr. Thamó Kingának, aki csütörtökön vette át a praxist a II. számú gyermekorvosi körzetben.

Még a külső szemlélőnek is szemet szúrt, hogy a város polgármesterének az eseményen való - a papírforma szerint nem várt - megjelenése némi meglepődést, morgolódást eredményezett a jelenlévők egy részében. Mint megtudtuk, ennek oka, hogy a praxisátadás nem ment zökkenőmentesen és a szintén igen nagy megbecsültségnek örvendő asszisztenst emiatt „elvesztette a város”. Úgy tudjuk, ezért is tartották az eseményt egy városi, azonban nem önkormányzati helyszínen.

Egy példaértékű életút

Dr. Gajdos Vilma középiskolai tanulmányait a Janus Pannonius Szakközépiskolában végezte 1976-ban. Ezt követően a laborasszisztensi képzést elvégezve két évet dolgozott a Baranya Megyei Kórház kórbonctani osztályán, ahonnan eredményes felvételi vizsgát téve 1978-ban felvételt nyert a POTE általános orvos képzésére. 1984-be sikeresen lediplomázott. Orvosi munkáját a Komlói Városi Kórház sebészeti osztályán kezdte, majd egy év elteltével a Baranya Megyei Gyermekkórház Csecsemő osztályán folytatta és itt határozta el, hogy a gyermekgyógyászat orvosszakmai területen szeretne dolgozni. 1989. szeptemberétől ő lett a szederkényi gyermekorvos. Ezzel párhuzamosan gyermekgyógyász szakorvosi vizsgát tett kiváló eredménnyel.

Gyermekkori és családi kötődése Kozármislenyhez nagyban befolyásolta abban, hogy Kozármisleny, Szemely, Pécsudvard, Lothárd és Birján települések közös gyermekháziorvosi körzetének kialakítását kezdeményezze. A településekkel közös erőfeszítések eredményeként 1992 áprilisától látja el ezeken a településeken a gyermekháziorvosi munkát. Saját költségén rendelőt építtetett, amelyben térítésmentesen sok éven át ellátta közszolgálati feladatát. A gyermeklétszám növekedése miatt kezdeményezte, hogy második körzet is kerüljön kialakításra, melynek eredményeként már több mint egy évtizede két gyermek szakorvos dolgozik az öt településen.

Férje Pécsen, az Egészségtudományi Karon dolgozik, fia ügyvéd, lánya pedig fül-orr gégész. Dr. Gajdos Vilma a nyugdíjas éveinek első pár hónapját tervei szerint pihenéssel, családjával, utazással, valamint az új házuk berendezésével tölti majd, és reméli, hogy valamennyit még a szakmájában is tud tevékenykedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!