Kerecsensólyom

2024.02.15. 16:20

Húsz évig egy sem, tavaly egy pár fészkelt Baranyában az idei év madarából

A kerecsensólyom az év madara 2024-ben: a fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint, tavaly, húsz év után először egy pár ismét költött a vármegyében – derült ki az MME Baranya Megyei Csoportjának legutóbbi hírleveléből.

Balikó Gergely

Fotó: WildlifeWorld

A magyarok ősi hitvilágában fontos szerepet játszó madárról ismertették, hogy a fákkal, sziklás részekkel tarkított sztyeppei élőhelyek és félsivatagok madara, de a dombvidékeken és a magashegységekben is megtelepszik, ha rövid füvű gyepeket talál. A költőterülete Közép-Európától kezdve Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át Kínáig, Mongóliáig terjed. A Kárpát-medence az elterjedésének nyugati határát jelenti.

A világban állománya 6.100-14.900 párra becsülhető, de Európában ennek csak töredéke, alig 5 százaléka él. A hazai költő párok száma 180-200 pár között mozog. Baranyában 1993 óta nem fészkelt, de 2023-ban 1 pár ismét költött. Elterjedési területén állománya mindenhol csökken, csak hazánkban nőtt a költő párok száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!