Startol a pollenszezon

2024.02.14. 20:21

Már heves allergiás tünetek is jelentkezhetnek

Még csak a tél végénél járunk, de máris megkezdődött a pollenszezon: a tavaszi fák pollenjeire allergiások már érezhetik az ilyenkor szokásos tünetek jelentkezését.

Wald Kata

Fotó: Unger Tamás

Közeleg a tavasz, amit nem csak az egyre melegedő időjárás jelez, hanem az is, hogy megkezdődött a pollenszezon. Azoknak, akik allergiások a tavaszi fák pollenjére, fel kell készülniük a tél végén szokásos tünetek megjelenésére, illetve erősödésére. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pollenjelentése szerint országos viszonylatban magas a pollenterhelés, amelyet ezekben a napokban még eső, illetve az éjszakai fagy átmenetileg kis mértékben lecsökkenthet.  

Pécsett az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja az elmúlt napokban volt, hogy elérte a nagyon magas, azaz a minden allergiásnál heves tüneteket okozó szintet. Emellett a kőris pollenkoncentrációja is országosan a közepes-magas tartományban alakul, a mogyoróé pedig jellemzően közepes.

Az NNK arra is felhívja a figyelmet, hogy a tavaszi fák pollenjei mellett még a beltéri allergénterhelésre is ügyelni kell: a fűtési szezon még nem ért véget, ilyenkor gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések. 

A szénanátha valamelyest hasonlít a légúti megbetegedések tüneteire, ezért fontos, hogy az allergiás reakciókat meg tudjuk különböztetni az egyéb megbetegedésektől, vírusfertőzésektől. - A légúti allergia, azaz a szénanátha az orrnyálkahártya gyulladása miatt rohamokban jelentkező tünetegyüttes, mely során leggyakrabban orrfolyás, orrdugulás, és tüsszentés jelentkezik - hívja fel a figyelmet az NNK. Az allergia hasonlít a megfázáshoz, ám többnyire szem-, fül- vagy orr­viszketés, könnyezés is kíséri. A tünetek erősségét befolyásolja az egyéni érzékenység mellett az is, hogy az adott pollen milyen koncentrációban van jelen a levegőben. Gyanúra adhat okot, ha valaki minden évben ugyanakkor betegszik meg, ilyen esetben érdemes mindenképp szakorvoshoz fordulni.

A túl nagy tisztaság nem segít

Csecsemőkortól kezdve csökkenthető az allergia kialakulásának kockázata: az NNK tájékoztatója szerint például a túlzottan „tiszta” környezet kialakítása a gyermek számára, a túlzásba vitt higiénés eljárások ártalmasak lehetnek. - A későbbi allergiás tünetek kifejlődésének megelőzése szempontjából fontos, hogy kora gyermekkortól találkozzon a szervezetünk kórokozókkal és ezáltal a veleszületett immunrendszer újra és újra aktivizálódjon. Ezt a célt szolgálhatja, ha a gyermek közösségbe jár, testvérével, családtagokkal közös szobában tartózkodik, másokkal közös játékokat használ - hívják fel a szakemberek a figyelmet. A csecsemő- és kisdedkorban a háziállatokkal való ismételt érintkezés is csökkentheti a későbbi életkorban kialakuló betegségek kockázatát. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!