Reagált a Dél-Kom

2024.02.01. 17:30

Már itt a február, de még mindig találkozhatunk kidobott fenyőfákkal

Több helyről nem szállították még el a kidobott fenyőfákat, jelezték olvasóink. A Dél-Kom Nonprofit Kft. tájékoztatott, mindenhonnan elviszik a fenyőket.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

A legtöbben vízkereszt környékén szabadulnak meg a karácsonyfától, ám van aki még csak ezután dobja majd ki a fenyőt. Pécsen sétálva is sok helyen láthatunk még kukák mellett árválkodó fákat.

– Ismereteim szerint január 31-ig tart a fenyőfák elszállításának időszaka Pécsett. Ez igencsak érdekes, mert rengeteg helyen látni még a kukák mellett a tűlevelűeket. Ráadásul sok helyen egyszerűen csak a járdára kitették, a kapu mellé a feleslegessé vált fát, amit biztos, hogy a szolgáltató nem fog elvinni

 – fogalmazta meg észrevételeit olvasónk.

Hírportálunkon is beszámoltunk róla korábban, hogy a közszolgáltatást végző Dél-Kom Nonprofit Kft. munkatársai január 8-tól megkezdik a fenyőfák begyűjtését. A gyűjtés január 31-ig, az egyes baranyai településekhez, utcákhoz tartozó kommunális hulladék szállítási napokon (kapacitástól függően) történik - írtuk.

Így tehát február első napjaiban felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz azokkal a fákkal, amit még nem vittek el, netán csak ezután kerülnek majd utcára.

A társaság tájékoztatott, hogy február elseje után is elviszik a fákat, a kommunális járatok és a zöldjáratok szedik majd össze az utcára került fenyőket, amelyiknek éppen kapacitása van rá. A Dél-Komhoz sok esetben érkezett bejelentés arról, hogy elfújta a szél a fákat, vagy azok nem a kukák mellett vannak, ezeket a bejelentéseket is kezelni fogják, és begyűjtik a fákat. Kérik, hogy lehetőség szerint a 1,5 méteresnél nagyobb fákat kettévágva helyezzék ki a lakosok, ezzel elősegítve az elszállítást. Érdekesség, hogy eddig mintegy 39 680 kilogramm fát gyűjtöttek be.

Biomassza lesz majd belőlük

A Pannon Hőerőmű Zrt. idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott karácsonyfákat, és biomasszaként hasznosítja újra. Az MTI közleményéből kiderül, a mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék nagyjából 85 lakás fűtéséhez elegendő energiát biztosít egy hónapig. Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a karácsonyfagyűjtő akcióval nem pusztán megújuló energiaforrást biztosítanak a helyieknek, de még a hulladékgazdálkodást is segítik, teljes mértékben mentesítve az utcákat, lerakókat az eldobott, elszáradt fáktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!