Mélyebb megértés

2024.02.04. 17:28

Megjelent Tárik Meszár, a Közel-Kelet helyzetét kutató fiatal szakértő átfogó kötete

Megjelent Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Migrációkutató Intézet vezető kutatójának könyve „Geopolitika és Gazdaság a Közel-Keleten” címmel. A szakértő a közelmúltban járt Pécsen, s tartott teltházas előadást az Izrael és a Hamasz közötti háború kapcsán.

Mohay Réka

Forrás: MCC

Az új kötet betekintést nyújt a régió gazdasági és geopolitikai jellemzőibe, valamint az ott található országok sokszor szövevényes kapcsolatrendszerébe. Az elemzések középpontjában összesen nyolc ország áll (Szaúd-Arábia, Törökország, Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Egyiptom, Irán, Irak, Katar). Elsősorban ezen országok történelmi háttere, gazdasági helyzete és nemzetközi kapcsolatrendszere kerül bemutatásra. 

A nemzetközi relációk taglalásakor fény derül ezen államok szerepére a globális színtéren, különös hangsúlyt fektetve az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal, az Európai Unióval és Magyarországgal folytatott kapcsolatokra. 

A hazánk és a közel-keleti országok közötti viszony kiemelten fontos téma, amellyel kapcsolatban dinamikus fejlődésről számolhatunk be, ugyanis Magyarországnak kulcsfontosságú partnerei vannak ebben a térségben. Kiemelendő a magyar-török viszony, amelynek szerepe kritikus az energiabiztonság tekintetében. Emellett a kereskedelmi összeköttetések jelentős fejlődést mutatnak, így egyes arab államok és Izrael kiemelkedő jelentőséggel bírnak Magyarország számára.

A könyv célja, hogy átfogó képpel szolgáljon a Közel-Keleten végbemenő folyamatokról, valamint hogy az olvasóknak lehetősége legyen mélyebben megérteni a térség országainak összetett helyzetét a globális színtéren.

A könyv ingyenesen letölthető a következő hivatkozásra kattintva: https://eurasiacenter.hu/wp-content/uploads/2024/01/Geopolitika_kozel_keleten_online.pdf  
 

A szerző rég óta kutatja a témát

– Már hosszú évek óta a Közel-Kelettel foglalkozom. Az ELTE BTK Keleti Nyelvek és Kultúrák alapszak elvégzését követően Arabisztika mesterszakon diplomáztam, jelenleg pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola végzős hallgatója vagyok. Behatóan ismerem az arab és iszlám világ kultúráját, de Izraellel kapcsolatban is végeztem kutatásokat – mondta el Tárik Meszár.

– Véleményem szerint a Közel-Kelet geopolitikájával kapcsolatos kutatások rendkívül fontosak, mivel az ott zajló események hatással lehetnek az egész világra, valamint Magyarország számára sem elhanyagolható az a tény, hogy a nyersanyag és az energia tekintetében egy kulcsfontosságú régióról van szó – hangsúlyozta a kutató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!