Hisz a változásban

2024.02.05. 16:20

Őri László: Péterffy túszként használja a pécsi iskolákat

Pécs baloldali vezetése kevesli a TOP programból a vármegyeszékhelyre jutó forrásokat és amíg a kormány nem emeli meg ezt a keretet, a városvezetés nem hajlandó pécsi iskolák fejlesztésére forrást biztosítani. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke szerint Péterffy Attila döntése politikai zsarolásnak tekinthető.

Balikó Gergely

Fotó: Nagy Balazs

Péterffy Attila közleményében a napokban azt írta, hogy az Európai Unió 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusában a Brüsszelből érkező pénzből az akkori kormány a TOP pályázat keretében 33,12 milliárd forintot biztosított Pécs városának. Ezzel szemben az Unió 2021 és 2027 közötti fejlesztési ciklusában a Brüsszelből érkező pénzből a jelenlegi kormány a TOP Plusz pályázat keretében 23,9 milliárd forintot ítélt meg Pécsnek – olvasható a polgármesteri kommünikében. 

Őri László hangsúlyozta: nagyon sajnálja és méltatlannak érzi, hogy ebben a helyzetben túszként tolja maga előtt a Janus Pannonius Gimnázium, a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola vagy éppen a Pécsi Belvárosi Általános Iskola felújításának ügyét. A vármegyei elnök egyúttal abban bízik, hogy Péterffy végül a pécsiek érdekében döntését felülvizsgálja. 

Őri László kifejtette: 

Baranyában jól előkészített szakmai munka előzte meg a vármegyei integrált területi program elfogadását, illetve a forrásallokációról szóló döntéseket is, majd megismételte: szakmai és nem politikai döntés született. 

A részletekről megvilágította, hogy amikor a pécsi fejlesztési keret összegét meghatározták a vármegyei fejlesztési kereten belül, akkor több szempontot együttesen kellett mérlegelni. Az egyik fontos szempont annak figyelembevétele, hogy e források kohéziós források. Azaz – mutatott rá – azok elsődlegesen a társadalmi egyenlőtlenségek kiegyenlítését szolgálják. 

A vármegyei keretet kellett felosztani a vármegyeszékhelye és a valóban fejletlen vidék térségei között – mutatott rá. Őri László úgy vélte, ha jól értik, Péterffy elképzelése az lett volna, hogy az amúgy is EU-átlag fejlettségi szintjén lévő Pécsnek többet kellett volna kapnia, mint az uniós átlag felén lévő baranyai falvaknak. „Ez azonban szakmailag teljesen ellentmond a kohéziós források felhasználási elveinek” – hangoztatta a vármegyei vezető. 
Pécs – noha azt szeretnénk, hogy még fejlettebb és erősebb legyen – nagyságrendekkel jobb lehetőségekkel rendelkezik, mint az Ormánság, Sellye térsége – mondta. 

– Amikor a forráselosztásokról döntés született, már zajlott annak a dél-dunántúli térségfejlesztési zónaprogramnak az összeállítása, amely évtizedes távlatba helyezi a régió fejlesztését. Ezért a források meghatározásánál azt is kellett vizsgálni, hogy egy-egy fejlesztési elképzelése a településeknek, köztük Pécsnek is, miként illeszkedik a kormányzati zónaprogramba 

– magyarázta Őri László, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy TOP-forrásokon kívül Pécs még számos más jogcímen juthat és jut is fejlesztési forrásokhoz, míg erre a vármegye kistelepülései nem képesek tudás, tapasztalat vagy épp apparátus hiányában. 

Felhívta a figyelmet rá, hogy a 2014 és 2020, illetve a 2021 és 2027 közötti időszak eddig elérhető uniós forrásai tekintetében is az országos átlagot meghaladó mértékben részesült támogatásban Pécs. Járási szinten a legtöbb fejlesztési forrás a pécsi járásba érkezett, duplaannyi, mint amennyit a mohácsi vagy a siklósi járásban használtak fel – mondta a vármegyei vezető, aki abban hisz, hogy a térség fejlesztéséhez az út az együttműködésen és nem a politikai zsarolásokon át vezet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!